Žajbljevo žganje

Znam svetuje

Z vami delimo čarobno in okusno skrivnost – recept za žajbljevo žganje z medom in rezinami limone. Ta čudovita mešanica ne le ogreje dušo v hladnih dneh, temveč prinaša tudi številne koristi za naše zdravje. Ne le, da bo vaš dom zadišal po prijetnih začimbah, temveč bo ta napitek tudi pomagal okrepiti vaš imunski sistem ter lajšati številne zdravstvene težave.

Žajbelj je zelišče, ki ga pogosto uporabljamo ne le kot okusno začimbo v kulinariki, ampak tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Njegovo latinsko ime je (Salvia officinalis) beseda Salvia pa pomeni rešiti.

Žajbelj je bogat z vitamini ( A, B, C in K), vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Antioksidanti so pomembni za ohranjanje celic in zdravih tkiv.

V žajblju so prisotne spojine, ki imajo protivnetne lastnosti. Zato se lahko uporablja za lajšanje vnetij, na primer pri vnetem grlu. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti se žajbelj tradicionalno uporablja za lajšanje simptomov menstrualnih težav, kot so bolečine in krči.

Žajbelj ima antiseptične lastnosti, ki lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja ustne votline. Nekatere študije so pokazale, da žajbelj normalizira raven glukoze v krvi.

Vendar velja opozorilo, da žajbljevi listi vsebujejo tujon, to je rahlo strupeni  živčni strup, ki je topen v alkoholnih izvlečkih, zato odsvetujemo namakanje svežih žajbljevih listov v alkoholu. Če liste žajblja posušimo, se izloča bistveno manj tulona, najbolje je, da iz listov žajblja skuhamo močan čaj in nato pripravimo liker.

Sestavine za žajbljevo žganje

  • 300 g meda
  • 250 ml vode
  • 4 neškropljene limone
  • 80 listov žajblja
  • 1 l žganja

Postopek za žajbljevo žganje

1Vodo zavremo in prelijemo čez žajbljeve lističe. Pustimo stati 10 minut, nato precedimo in dobro ožamemo liste.

2V čaj damo med in mešamo toliko časa, da se med popolnoma stopi. Čaj ohladimo.

3Neškropljene limone operemo in narežemo na rezine. Stresemo jih v večji kozarec.

4Čez limone prilijemo žganje in medeni žajbljev čaj.

5Vse skupaj dobro premešamo, zapremo in postavimo na sončno okensko polico za 3 tedne. Vsakih nekaj dni vsebino premešamo.

6Po 3 tednih tekočino precedimo in nalijemo v temne steklenice.

7Žajbljevo žganje lahko pripravimo tudi pozimi, ko zunaj ni veliko sonca. Najdimo topel prostor, kot je na primer peč, radiator … in naj tam kozarec stoji približno 3 tedne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite