Sreča se skriva v majhnih radostih življenja

Znam svetuje

Kdor misli, da je pot do zadovoljnega življenja posuta z zlatom, se moti. V enačbi za ‘zadovoljno življenje’ nista ključna na primer uspeh in denar, ampak majhne radosti. Kaj pa sploh so majhne radosti?

Majhne radosti so tiste, ki jih večkrat spregledamo oziroma jim ne posvetimo dovoljšnje pozornosti. To so, na primer, udobna postelja, topla prha, klepet s prijateljem, objem ljubljene osebe. Gre za majhne radosti, ki jih je treba slaviti, ne pa jemati kot samoumevne. Življenje brez njih bi bilo kot jed brez soli – brez okusa.

Da bi bolje okušali majhne radosti življenja, si lahko pomagamo z dvema trikoma, in sicer:

  • Pred spanjem si vzemimo trenutek in v dnevnik napišimo pet majhnih radosti, ki so se nam pripetile čez dan. To je lahko, na primer, okusna skodelica čaja, prijeten sprehod, čas z družino, podarjena čokoladna pralina, nepričakovan popust. Z rednim zapisovanjem majhnih življenjskih radosti se bomo naučili posvetiti več pozornosti ‘malenkostim’, ki se nam pripetijo čez dan in kmalu bomo prepoznali, da je naše življenje bogato.
  • Naučimo se reči hvala. Večkrat bomo rekli hvala, večkrat bomo imeli razlog za hvaležnost. Tako nam bo sčasoma že en ‘preprost’ »Hvala za prijeten klepet.« ali »Hvala, da si pripravil večerjo.« polepšal dan. Zato bodimo pozorni, ko se nam kdo zahvali, obenem pa radodarno uporabljajmo besedo hvala. Prijaznost in hvaležnost nas nič ne staneta, lahko pa polepšata dan tako nam kot tistim okoli nas.

Naslednjič, ko dobimo sporočilo dobrega prijatelja ali nas otrok preseneti z risbo, si prišepnimo, da je naše življenje polno majhnih radosti. Tako bomo lažje počakali na dan, ko bodo potrkale na vrata ‘večje’ radosti. Saj, kot pravi pregovor, kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni.

Ko jaz zmorem prepoznati majhne vsakdanje radosti, dobim ključ do bolj polnega in bolj zadovoljnega življenja.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite