Ombolo v refoškovi omaki s šparglji

Znam svetuje

Ombolo v refoškovi omaki s šparglji je jed, s katero razvajamo brbončic po dolgem in počez.

Sestavine za ombolo v refoškovi omaki s šparglji

Ombolo

  • 4 kosi ombola – svinjski kare brez kosti
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1/2 male žličke soli
  • poper
  • 2 majhni žlički gorčice
  • šopek divjih špargljev
  • 1 žlica masla

Za omako

  • 100 g masla
  • 4 šalotke
  • 1 jabolko
  • 3 žlice medu
  • 1 dl jušne osnove
  • 2 dl refoška
  • poper
  • sol

Priprava

1Nekaj ur prej ali tudi en dan prej zrezke namažemo z gorčico, dobro namočimo z oljčnim oljem, neprodušno zapremo v vrečko in postavimo v hladilnik.

2Ko se lotimo kuhati kosilo, najprej pripravimo refoškovo omako. Maslo lahko zamenjate z oljčnim oljem, jabolka pa z malinami.

3Šalotko očistimo in drobno nasekljamo. V ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko. Dodamo ji malo soli in noževo konico sode bikarbone, da je hitreje razpusti. Jabolko olupimo, drobno naribamo in skupaj z medom dodamo k podušeni šalotki.

4Na zmernem ognju dušimo toliko časa, da se jabolko razpusti in tekočina povre. Nato dodamo še poper, najboljši je sveže mleti, ter zalijemo z jušno osnovo in refoškom. Omako večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se zgosti, kar traja približno 15-20 minut. Nato jo gladko zmiksamo.

5Vmes pripravimo šparglje. Odlomimo jim olesenele dele in rahlo povežemo v šopek. Na štedilnik pristavimo ozko in visoko posodo, zavremo vodo in šparglje postavimo pokonci, tako da vrhnji del gleda iz vode.

6Pokrijemo in kuhamo 7-8 minut. Vode, v kateri so se kuhali šparglji, nikar ne zavrzite, pač pa jo prihranite za špargljevo juho ali rižoto.

7Šparglje narežemo na 2 cm dolge palčke in jih še za dve minuti podušimo na maslu. V ponvi segrejemo olje – isto, v katerem smo marinirali zrezke. Zrezke malo posolimo, popopramo in na vročem olju ocvremo. Koliko časa jih boste cvrli je odvisno od tega, kako zapečene imate radi. Načeloma je dovolj 3-4 minute na vsaki strani.

8Zrezke postavite na krožnik, prelijte z refoškovo omako in po vrhu posujte še divje šparglje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite