Gel za prvo pomoč za rane, ture, žulje in zobobol iz rogoza

Znam svetuje

Gel za prvo pomoč za rane, ture,žulje in zobobol iz Rogoza. Verjetno že veste, da je rogoz božji dar za preživetje. Poleg zagotavljanja vode, hrane, zatočišča in goriva ima rogoz tudi anestetične lastnosti.

Neposredna uporaba gela povzroči neverjeten omrtvičen občutek na prizadetem področju. V ta namen je nanos gela zelo koristen za zobobole, ture, rane in žulje.

Poškodbe, ki nas presenetijo, mi pa nimamo kompleta prve pomoči za nujne primere, nas lahko včasih prestrašijo. Pravzaprav se zdi, da so izredne razmere čas, ko smo najmanj pripravljeni, a z malo znanja in predvidevanja lahko v kratkem poskrbite za neprijetno rano.

Del rastline med mladimi listi v bližini koreninske grude proizvaja žele, ki ne potrebuje nikakršne priprave, da bi bil uporaben. Za take primere ga uporabimo kar svežega. Poleg takojšnjega nanašanja pri bolečinah ali krvavitvah, ki jih povzročijo rane na prostem, lahko pripravite svoje mazilo v kozarcu, ki ga imate pri roki.

Sestavine za gel iz rogoza

  • 8-10 stebelj rogoza
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 60 ml vode

Kako narediti gel za omrtvičenje

1Najprej naberemo rastlino. Bodite pozorni, kje jo nabirate, saj rogoz vsrkava onesnaženje iz okolja. Zato jo naberite na mestu, ki je nekoli odmaknjen od mestnega onesnaženja. Naberiti okoli 8 do 10 debelih rastlin.

2Očistite in odrežite steblo, nato pa poganjek odprite tako, da ga razcepite z nožem. Najboljši listi so podobni zeleni v smislu, da imajo vzdolž črtast vzorec. Največ želeja vsebujejo listi s teksturo, podobno stiroporu. Z njih postrgajte čim več. Previdno dajte v majhen lonec čim več delov, ki proizvajajo gel. Pritrjena vlakna so v redu, saj jih je mogoče še naprej kuhati.

3Ko pridobite čim več gela, dodajte približno 60ml vode in žlico sezamovega olja. Sezamovo olje ima antibakterijske lastnosti, ki naravno ohranjajo anestetik.

4Mešanico kuhajte pet minut, nato pa pustite na majhnem ognju vreti še 25 minut.

5Pretlačite vse kar lahko, čez sito, tako da dobre stvari poberete s spodnje strani. V tem postopku lahko za precejanje uporabite gazo, če jo imate.

6Zdaj bi morali imeti približno 50ml gela iz rogoza z vonjem po sezamu.

7Prelite v posodo za shranjevanje in jo shranite v hladilnik. Gel je uporaben do 6 mesecev.

Uporaba

Pri nanosu gela na čisto kožo uporabite tudi vatirano palčko. Odprte posode lahko zlahka zadržijo bakterije z nečistih prstov.

Tako kot pri vseh zdravilnih rastlinah lahko ljudje doživijo alergično reakcijo. Če se pojavi izpuščaj takoj prenehajte z uporabo.

Izkušnja uporabnika: “Odkar sem naredil to mazilo, sem ga uporabljal pogosteje kot Bicitracin za celjenje brazgotin, mehurjev in opeklin. Antiseptične lastnosti v kombinaciji z omrtvičenjem/zdravljenjem so res neverjetne.”

Če vas zanima…

Rogoz je uporaben za marsikaj

To je rastlina ki jo mnogi imenujejo kar super rastlina močvirja. Ta rastlina je res vsestransko uporabna, pa ne samo to . Uporabna je skozi vse leto. Postregel nam bo z okusno hrano, ki se je bomo radi spominjali. Če bi v resni situaciji našli močvirje, ki ga je prerasel rogoz, boste preživeli mesece dolgo, če bo to potrebno.

Rastlina raste tam kjer je dosti vlage. Rastlino boste prepoznali po 2-3 cm širokih in več kot meter dolgih listih. Šele tretje leto pa se razvije tudi cvet, ki spominja na rjavo klobaso na peclju.

Začnimo pri steblu. Ta je lahko tudi pol metra globoko. In če ga tam odtrgamo, nato pa odstranimo nekaj vrhnjih listov, dobimo belo mehko sredico, ki pa videzu spominja na por.  To lahko jemo takoj, brez kuhanja, vendar samo beli del. Ta je še posebej dober pri mladih rastlinah. Pri več letnih ta sredica oleseni in postane trda. Užitni so tudi povsem majhni in špičasti poganjki, ki gledajo na površje. Te poganjke je mogoče najti tudi pozno jeseni, ali celo pozimi, če bi razbili led.

Steblo je naprej zeleno in se razrase v več dolgih zelenih listov, kateri so zelo uporabni za pletenje.  Že iz zelenih lahko spletete raznovrstne košare, vreče ali celo obuvala so nekoč delali iz njih.   Jeseni ti listi postanejo svetlo rjavi in suhi. Če jih za kratek čas namočimo v vodo  lahko iz njih spletemo  zelo močno vrvico.

 Steblo, ki se razvije tretje leto, na jesen oleseni. Nekoč so iz njih izdelovali puščice za lok. Lahko pa se ga uporabi tudi za netenje ognja po metodi « hand dril«.

V zgornjem delu se razvije »cvet«, ki spominja na klobaso. Sprva je tanjša, olistnata in zelene barve. Takšne odlomimo, spečemo ali skuhamo. Odlična zelenjava. Kmalu za tem, se zvrha začne razvijati  moški del cveta, ki je košat in spušča rumeni prah, katerega lahko nabiramo in dodajamo moki za pripravo kruha. Spodnji ( ženski ) del cveta pa se debeli in postaja vse bolj rjav, do trenutka ko  začno odpadati vati podobni kosi. Ta puhasta struktura je odličen izolator.  V mrazu bi lahko v oblačila natlačili ta puh . Ta puh pa je tudi odlično netivo. Lahko ga uporabimo takšnega ali pa ga zoglenimo in dobimo najboljše netivo, kar jih je.

Korenina.  Samo steblo ima nekaj koreninic na vse strani, ki pa niso pretirano močne. Ima pa skoraj vsaka rastlina več stranskih poganjkov, ki rastejo  vsaj pol metra vstran in se tam obrnejo navzgor in končajo s špičko zelene barve ( v sredini pa bele). Ko boste z roko tavali po kalni vodi, boste ugotovili da je vse prepleteno med seboj. Takrat iščite tiste za prst debele stranske poganjke, ki imajo prav tako nekaj koreninic na sebi. Ti poganjki  tudi niso pretirano močni in jih z lahkoto strgamo, zato je bolje, da delamo počasi in v enem kosu dobimo vsaj pol metra takšnega poganjka.  Ne izgubljajte časa s poganjki debeline svinčnika.  Ti debeli poganjki  imajo mehak plašč in malo bolj kompaktno sredico. Užitna je ravno ta sredica, ki vsebuje do 50 % škroba. Ne trudite se s čiščenjem in lupljenjem teh poganjkov. Narežite jih na 30 cm dolge kose in vrzite v ogenj. Zunanjost bo po nekaj minutah osmojena in zažgana, pa nič zato.  Zgorel je samo plašč, ki se je obenem tudi zelo skrčil.  Vonj , ko se pečejo spominja na peko krompirja v žerjavici, okus pa bolj na pečeno koruzo.  Poganjek  na enem koncu primite in previdno  razprite  tako, da se pokaže bela vlaknata sredica.  Ko jo razprete do konca z zobmi potegnete okusna bela vlakna. Sledi spoznanje, da je bilo vredno vsakega truda.

Bacitracin se kot polipeptidni antibiotik uporablja v medicini. V Sloveniji so na tržišču antibiotični pripravki na zdravniški recept (mazilo, mazilo za oko in prašek za pripravo kapljic za oči in uho) v kombinaciji z neomicinom.

Bacitracinove cinkove soli se skupaj z drugimi topičnimi antibiotiki (navadno polimiksin B in neomicin) rabijo kot mazilo za zunanjo uporabo za najrazličnejše lokalne okužbe kože in oči, pa tudi za preprečitev okužb pri ranah. Kljub občasnim poročilom o mogoči navzkrižni alergični reakciji z učinkovinami, ki vsebujejo žveplo, bacitracin vsebujoči topični pripravki še danes veljajo za nadomestilo srebrovemu sulfadiazinu (Silvadene) za bolnike z opeklinami in alergijo na žveplove učinkovine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite