Kivijev liker

Znam svetuje

Priprava te čarobne pijače, ki ji rečemo kivijev liker,  je preprosta,  rezultat pa pravo bogastvo okusov, ki bo očaralo vaše goste ali pa vas razvajalo v sproščenih trenutkih.

Večina likerjev se pripravlja s postopkom imenovanim maceracija, kjer se aromatične sestavine (sadje, zelišča, začimbe) namakajo v alkoholu. Ta proces omogoča, da alkohol absorbira okuse in arome sestavin.

Pri ustvarjanju likerjev je eden od ključnih elementov domiselna kombinacija arom. Različne vrste sadja, zelišč in začimb se lahko združijo v edinstvene okusne harmonije.

Likerji se lahko pripravljajo na osnovi različnih alkoholov, kot so vodka, rum, konjak ali žganje. Vsak alkohol prispeva k likerju s svojimi lastnimi značilnostmi in okusi.

Poleg alkohola in aromatičnih sestavin likerji pogosto vsebujejo sladkorni sirup za uravnoteženje okusov in dodajanje sladkosti. Količina sladkorja lahko vpliva na končni karakter likerja.

Zelišča igrajo pomembno vlogo pri pripravi likerjev. Mnogi ljubitelji likerjev doma vzgajajo lastna zelišča, da ustvarijo edinstvene in sveže arome.

Povsem nova doživetja lahko nastanejo z eksperimentiranjem z nenavadnimi sestavinami. V zadnjem času se pojavljajo likerji z eksotičnimi sestavinami, kot so kava, čokolada, rožna voda in celo čili.

Poleg pitja likerjev se pogosto uporabljajo tudi pri pripravi kulinaričnih jedi. Dodajo lahko edinstvene okuse sladicam, omakam ali celo mesnim jedem. Kot velja za vse alkoholne pijače, je tudi tu potrebna zmernost.

Sestavine za kivijev liker

  • 5 čvrstih kivijev
  • 500 ml vodke ali žganja
  • 150 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 1 lupinica neškropljene limone – neobvezno

Postopek

1Za pripravo likerja izberemo zrele in čvrste kivije brez znakov plesni ali gnilobe.

2Ker kivi nima izrazite arome, svetujemo, da uporabite limonino ali limetino lupinico, ta bo dodala likerju svež in prijeten vonj. Uporabimo samo rumeni del, brez belega, da nam ne bi liker zagrenel.

3Kivije olupimo, pretlačimo, damo v steklen kozarec skupaj z limonino lupinico. Prelijemo z vodko. Tesno zapremo in pustimo 3 tedne na sobni temperaturi. Kozarec vsak dan pretresemo.

4Skuhamo sladki sirup. Vodo zavremo, dodamo sladkor in kuhamo nekaj minut, da se sladkor raztopi in voda zbistri.

5Sirup ohladimo. Kivije precedimo skozi gosto gazo, dobro iztisnemo ves sok in pulpe.

6Primešamo sladek sirup, dobro premešamo in nalijemo v manjše stekleničke.  Postavimo jih za teden dni v temen in hladen prostor, da se okusi lepo povežejo med seboj.

7Kivijev liker ponudimo ohlajenega kot aperitiv ali uporabimo kot sestavino za pripravo različnih koktajlov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite