Serum za dolge in goste trepalnice in obrvi

Znam svetuje

Serum za dolge in goste trepalnice in obrvi si izdelajte sami, zase in za svoje prijateljice. V nadaljevanju vam bom razkrila tri recepte, ki lahko podaljšajo vaše trepalnice. Priporočam vam, da si preberete celoten članek, da še raziščete, kako vsaka od sestavin vpliva na rast trepalnic in koliko časa bo potrebno, da bodo spremembe opazne. Sestavine, ne da vplivajo na dolžino trepalnic, učinkovine v sestavinah nas lahko ubranijo pred vnetjem.

Sestavine seruma za dolge trepalnice

 • hladno stiskano ricinusovo olje
 • listi zelenega čaja za maceriranje ricinusovega olja
 • eterično olje sivke (ali posušeni cvetovi sivke)
 • olje vitamina E

Poleg tega boste za shranjevanje potrebovali steklenico s kapalko.

Izberi svoj recept!

Spodaj so navedeni 3 različni recepti seruma za rast trepalnic. Vsi recepti so učinkoviti, nekateri pa vsebujejo dodatne naravne sestavine, ki pomagajo pri rasti.

Ena vsebuje zeleni čaj in sivkino olje, ena je samo iz posušenih zelišč, ena pa je lahko narejena brez eteričnih olj ali zelišč.

Če imate občutljive oči ali če vam tretmaji trepalnic po navadi pordijo, je preprost recept z dvema sestavinama najboljši za vas – opustite sivkino eterično olje. Ricinusovo olje in olje z vitaminom E sta sama po sebi dovolj močna za rast trepalnic.

1. Serum za rast trepalnic

 • 1 žlica / 16,7 g ricinusovega olja z dodatkom zelenega čaja
 • 2 kapljici / 0,16 g olja vitamina E
 • 1 kapljica / 0,02 g eteričnega olja sivke

2. Preprost recept

 • 1 žlica / 16,7 g hladno stiskanega ricinusovega olja
 • 2 kapljici / 016,g olja vitamina E
 • 1 kapljica / 0,02 g eteričnega olja sivke (neobvezno)

3. Brez eteričnih olj

 • 1 žlica / 16,7 g macerat zelenega čaja in sivke ( neobvezno)
 • 2 kapljici / 0,16 g olja vitamina E

Macerat zelenega čaja

 • 2 žlici hladno stiskanega ricinusovega olja
 • 1 žlico listov zelenega čaja
 • Posušeni cvetovi sivke (neobvezno)

Postopek

Najprej maceriramo liste zelenega čaja. V majhno stekleničko ali posodo s pokrovom dajte eno žlico zelišč in čezenj prelijte dve žlici ricinusovega olja. Uporabite lahko samo liste zelenega čaja ali kombinacijo zelenega čaja in cvetov sivke, če pripravljate serum za trepalnice brez eteričnega olja. Ker zelišča vsrkajo veliko olja, bomo potrebovali večjo količino olja, saj ga bomo pri precejanju izgubili polovico.

Mešajte, da se zelišča povežejo v olje. Nato ponovno pokrijte in pustite olje stati 1-3 tedne na hladnem in temnem mestu (ali več – čim dlje, tem bolje). Občasno ga pretresite ali premešate. Ko je maceracija končana, bo ricinusovo olje postalo svetlo zeleno.

Odcedite zelišča. S pomočjo majhnega sita, gaze ali obojega odcedite liste zelenega čaja (in popke sivke) iz ricinusovega olja. Postopek nekajkrat ponovimo, da se prepričate, da ste odstranili vse ostanke iz seruma za trepalnice ali obrvi – to je pomembno, da preprečite poškodbe oči.

Namig: Če opazite ostanke zelenega čaja tudi po precejanju, je bolje, da olje pustite stati, tako da se morebitna usedlina usede na dno. Nato lahko čisto olje odlijete z vrha.

2. Odmerite 1 žlico ricinusovega olja, prepojenega z zelenim čajem. Za pripravo seruma za rast bi morali imeti dovolj olja, a če ste ga med precejanjem izgubili preveč , ga lahko dopolnite z dodatnim ricinusovim oljem.

3. Dodajte olja za rast trepalnic. V serum za trepalnice dodajte vitamin E in eno samo kapljico olja sivke. Nato nežno premešajte.

Uporaba

Kapljico nanesite na čiste konice prstov. Serum nanesite na linijo trepalnic, na koren trepalnic. Da zagotovite, da serum doseže vsak mešiček trepalnic nežno vmasirajte v linijo trepalnic. Razlog, zakaj priporočam uporabo konic prstov za nanašanje, je, ker je to najboljši način, da zagotovite, da v serumu ni ostankov zelenega čaja, ki lahko povzročijo poškodbe oči. Olje pred nanosom podrgnete med prsti.

Po želji lahko nežno obrišete odvečno olje s samih trepalnic. Lahko pa ga preprosto pustite – presežek se bo prenesel pod vaše oči, kjer bo pomagal navlažiti in negovati kožo pod očmi, ali pa odvečno olje obrišete in vmasirate na obrvi.

Serum za trepalnice uporabljajte vsak dan, zvečer, kot zadnji korak vaše rutine nege kože pred spanjem.

Pakiranje in skladiščenje

Serum za trepalnice shranite na hladnem in temnem mestu, da ga zaščitite pred svetlobo in vročino. Ob pravilnem shranjevanju bo trajal do 2 leti, vendar ga boste porabili veliko prej.

Najboljši način pakiranja seruma je v majhni steklenički s kapalko.

Kako dolgo, da bodo vidni rezultati uporabe seruma za trepalnice z ricinusovim oljem?

Odvisno od vašega edinstvenega cikla rasti trepalnic lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, da opazite opazno razliko od seruma za trepalnice z ricinusovim oljem. Zato je pomembno, da ste dosledni in ne obupajte, če rezultatov ne vidite takoj. Pri nekaterih ljudeh lahko za največje rezultate traja do eno leto uporabe.

Opombe

Ta formulacija seruma za trepalnice vsebuje 98,8 % ricinusovega olja, 1 % vitamina E in 0,1 % eteričnega olja sivke, vendar se to lahko nekoliko razlikuje, če merimo prostorninsko. Uporabite samo eno kapljico olja sivke, da bi zmanjšali tveganje draženja oči, še posebej, če vam serum za trepalnice pomotoma pride v oči. Preveč eteričnih olj okoli oči ni varno in lahko povzroči hudo zbadanje in draženje. Zato temu receptu ne dodajajte dodatnih eteričnih olj. Pri vsakem receptu dobite približno 1 žlico seruma za trepalnice, odvisno od tega, ali merite količino ali težo. Merjenje po teži je natančnejše, a če upoštevate navodila, niste v nevarnosti, da bi prekoračili varno količino sivkinega olja ali vitamina E.

Nasveti za izdelavo seruma za trepalnice

Preden naredite domači serum za trepalnice, temeljito očistite, razkužite in posušite vse materiale, vključno s stekleničko ali tubo. Upoštevajte, da boste med pripravo olja izgubili do polovico ricinusovega olja – listi zelenega čaja ga bodo absorbirali. Da bi to odpravili, recept za napolnjeno olje vsebuje dodatno ricinusovo olje. Vse ostanke lahko uporabite na lasišču ali za izdelavo drugih izdelkov za nego kože.

Ricinusovo olje

Že veste, da je ricinusovo olje osnova seruma za trepalnice – vendar je pomembno, da uporabite najboljše. Čisto, hladno stiskano ali ricinusovo olje, stisnjeno v ekspelerju, je najboljše za rast trepalnic. Poiščite bledo olje, pakirano v temni steklenički, ki ščiti maščobne kisline pred svetlobo.

Zakaj je ricinusovo olje najboljše olje za rast trepalnic?

Ricinusovo olje vsebuje veliko ricinolne kisline. Maščobne kisline na splošno pomagajo krepiti in vzdrževati mešiček trepalnic in same trepalnice, kar pripomore k daljšim in bolj bujnim trepalnicam. Ricinolna kislina ima tudi nekaj edinstvenih lastnosti, vključno z protimikrobno, protivnetno in prostaglandinsko aktivnostjo3,4. Prispeva tudi k posebno viskozni, negovalni teksturi ricinusovega olja – kar je samo še en razlog, zakaj je to najboljše olje za serum za trepalnice.

Ricinusovo olje ščiti in neguje trepalnice

Nobeno drugo nosilno olje se ne more primerjati s sposobnostjo ricinusovega olja, da ustvari debelo plast na vaši koži in laseh.

Gosta tekstura pomaga tudi pri rasti trepalnic. Za razliko od tanjših nosilnih olj, ki se nagibajo k migriranju čez noč, se ricinusovo olje skoraj ne premakne s trepalnic in med spanjem ustvari zapredek zaščite. Ne samo, da to pomaga preprečiti izsušitev vaših mešičkov trepalnic,poskrbi, da so vaše trepalnice vso noč temeljito prepojene s hranilnimi maščobnimi kislinami ricinusovega olja. Koristi ricinusovega olja presegajo samo rast, saj tudi vlaži predel okoli oči in pomaga pri lajšanju suhih oči. Mimogrede, enake lastnosti, zaradi katerih je ricinusovo olje tako koristno za trepalnice, so idealne tudi za nohte.

Ricinusovo olje vsebuje veliko naravnih antioksidantov

Ricinusovo olje je bogato z naravnimi tokoferoli, sicer znanimi kot vitamin E, ki je najpomembnejši lipofilni antioksidant v našem telesu.

Ta visoka vsebnost antioksidantov, skupaj z nizko vsebnostjo poli nenasičenih maščobnih kislin (PUFA), naredi serum za trepalnice iz ricinusovega olja izjemno odporen proti oksidaciji (kvarjenju).

Hladno stiskano ricinusovo olje lahko traja do 5 let – je bolj stabilno kot karitejevo maslo ali jojobino olje.

Torej, zakaj je to koristno za serum za rast trepalnic? No, ne samo, da antioksidanti, kot je vitamin E, pomagajo negovati naše trepalnice in podočnjake, ampak pomagajo tudi pri preprečevanju poškodb zaradi prostih radikalov in oksidativnega stresa. In to neposredno vpliva na rast trepalnic.

Ricinusovo olje pomaga preprečevati oksidativni stres

Oksidativni stres ustavi vsako funkcijo v našem telesu, vključno z rastjo las. Toda vitamin E v ricinusovem olju pomaga preprečiti to škodo, kar pomaga, da trepalnice zrastejo daljše in močnejše. Nanašanje žarkih olj na kožo lahko povzroči oksidativno škodo. Toda stabilne maščobne kisline, kot so tiste v ricinusovem olju, se upirajo oksidaciji. Torej, dokler je vaše ricinusovo olje sveže in hladno stiskano, vam ni treba skrbeti, da bo vaš serum za trepalnice postal žarek ali povzročil oksidativni stres na vaši koži ali trepalnicah.

Ricinusovo olje je protimikrobno

Okužbe so glavni vzrok za izpadanje trepalnic. To vključuje bakterijska stanja, kot je blefaritis, ki lahko povzroči prezgodnje izpadanje trepalnic.

Torej, ko gre za rast trepalnic, je pomembno imeti mikroorganizme pod nadzorom – in serum za trepalnice z ricinusovim oljem vam lahko pomaga.

Ricinolna kislina v ricinusovem olju ima močne antibakterijske, insekticidne in fungicidne lastnosti, ki pomagajo zaščititi mešičke trepalnic pred okužbami.

Pravzaprav je ricinusovo olje obetavno kot potencialno zdravilo za blefaritis in pršice Demodex. Vsakdo ima pršice na trepalnicah in običajno so neškodljive, vendar lahko ti drobni paraziti povzročijo izpadanje trepalnic, če uidejo izpod nadzora.

Zeleni čaj

Verjetno ste že slišali za zeleni čaj za rast las – številne študije so dokazale njegovo učinkovitost. Dobra novica je, da obstajajo tudi dokazi, da deluje tudi na rast obrvi in ​​trepalnic.

Poleg tega je zeleni čaj močan antioksidant, kot je ECEG, močna sestavina proti staranju. Torej ne samo, da vlivanje ricinusovega olja z zelenim čajem pomaga spodbuditi rast trepalnic, ampak lahko z njegovo uporabo okoli oči spodbujate tudi zdravo kožo pod očmi in elegantno staranje.

Olje z vitaminanom E

Kot močan stabilizator in antioksidant je vitamin E koristen dodatek formulam za nego kože DIY in naravnim lepotnim receptom. Ima pa tudi prednosti za podaljšanje las in trepalnic.

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke je smiselno dati v serum za rast trepalnic. Ne samo, da lahko zagotovite, da je pravilno razredčen, temveč tudi bolj ciljno usmerjen nanos, saj serum za trepalnice deluje na mešiček trepalnic, ne na same trepalnice.

Sivkino olje lahko pomaga pri rasti trepalnic na več načinov. Tako kot mnoga eterična olja ima tudi to antibakterijske lastnosti, ki pomagajo ohranjati floro trepalnic v ravnovesju.

Pomagal naj bi tudi pri ubijanju pršic (Demodex), ki so povezane z izgubo trepalnic in boleznimi trepalnic, kot je blefaritis. Olje žajblja naj bi prav tako uničilo pršice Demodex, vendar ga osebno nisem poskusil.

Drug način, kako sivkino olje pomaga pri rasti trepalnic, je podaljšanje faze aktivne rasti cikla rasti trepalnic, sicer znane kot anagena. To omogoča trepalnicam več časa za rast, preden dosežejo fazo mirovanja (telogena).

Katera eterična olja pomagajo pri rasti trepalnic?

Obstaja veliko eteričnih olj, ki naj bi poleg sivke spodbujala rast trepalnic, kot so rožmarin, cedrovina, čajevec in žajbelj. Toda nekatera od teh olj so zelo močna in niso vsa varna za občutljive oči. Zlasti rožmarin je zelo učinkovit za spodbujanje rasti, vendar je tudi dražeč. Če nimate občutljive kože, lahko za rast trepalnic uporabite eterično olje rožmarina. Vendar raje uporabljajte rožmarin v serumu za rast obrvi ali v olju za rast las. Na obrvi lahko uporabite močnejša eterična olja, saj jih ne nanašate neposredno na predel okoli oči. Sivka je nežnejša možnost in ta serum za trepalnice vsebuje samo 1 kapljico eteričnega olja sivke – približno 0,1 % formule. Tisti z občutljivo kožo pa bi se morali verjetno popolnoma izogibati uporabi eteričnih olj okoli oči.

Za konec še pojasnilo…

Blefaritis ali ječmen je vnetje vek oziroma roba, kjer izraščajo trepalnice. Ob vnetju vek oči postanejo rdeče, razdražene in srbeče, na trepalnicah pa se pogosto pojavijo luskaste kraste, ki so podobne tistim pri prhljaju.

Eden od vzrokov za vnetje vek so lahko bakterije na robovih vek, ki so del normalne flore, drugi pa je nedelovanje meibomovih žlez v vekah. To je pogosto prisotno pri alergikih in tistih osebah s kožnimi boleznimi, kot sta seboroični dermatitis in rozacea.

Demodeks je najpogostejši zajedavec mikroskopske velikosti na človeški koži. Poznanih je več vrst, vendar okužbo pri človeku povzročata le dve vrsti (Demodex folliculorum in Demodex brevis). Nahaja se v žlezah lojnicah, v lasnih mešičkih in na trepalnicah. Kadar se prekomerno namnoži, lahko povzroči vnetje vek (blefaritis).

Okužba z demodeksom poteka z direktnim stikom in se lahko razširi z obraza na veke. Zavedati se je treba, da pršice ni mogoče odstraniti z običajnimi kozmetičnimi sredstvi za čiščenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite