Gojenje motovilca – zdrav in okusen dodatek solatam

Znam svetuje

Motovilec je izjemno koristen pridelek, ki ga lahko brez težav gojimo v lastnem vrtu. Listi motovilca niso le okusen dodatek solatam, temveč tudi izjemno hranljivi. Poleg tega imajo pomirjevalen učinek na organizem, vsebujejo več vitamina C kot citrusi ter so bogat vir železa in drugih mineralov. V tem članku bomo raziskali ključne korake gojenja motovilca, da boste lahko uživali v svežem in zdravem pridelku.

Priprava gredice in gnojenje: Avgustovske setve motovilca ni potrebno dodatno gnojiti, če imate v isti gredi paradižnik. Pomembno je, da tla okrog paradižnika odmaknete, da tvorite 10 cm prostora za vrstico paradižnika, in da gredico predhodno plitvo zrahljate. Motovilec ne zahteva veliko gnojenja; pri setvi ga rahlo pognojimo s kompostom ali organskimi gnojili. Priporočljivo je, da tla okrog njega le rahlo prerahljamo, saj prekomerno gnojenje ni potrebno.

Izboljšanje kalivosti semena: Da bi izboljšali kalitev semena, sveže letošnje seme motovilca za teden dni postavite v hladilnik ali za tri dni v zamrzovalno skrinjo. Seme je najbolje kupiti spomladi, saj je bilo pridelano v preteklem letu in zato bolje kali.

Pravi čas za setev: Motovilec je najbolje sejati v več terminih, kar omogoča oskrbo skozi daljše obdobje. Prve poletne setve se priporočajo avgusta, lahko pa ga sejemo tudi septembra, oktobra, in v toplejših krajih celo v novembru. V primeru, da ga niste posejali jeseni, lahko to storite tudi spomladi, marca ali aprila. Motovilec je zelo prilagodljiv in ga lahko sejemo samostojno ali vključimo med druge rastline na vrtu.

Metode sejanja: Motovilec lahko sejemo v vrste ali povprek, pri čemer je setev povprek boljša za izkoristek prostora. Razdalje med vrstami in v vrsti so odvisne od sorte. Nekateri ga sejejo tudi v gojitvene plošče in sadike presadijo v vrt, ko imajo razvite 4 do 6 listov.

Kolobarjenje: Kolobarjenje je ključno za gojenje motovilca. Nikoli ga ne sejemo za solatnicami in na isto mesto naj se vrne šele po treh letih.

Sosedje motovilca: Motovilec ima dobre sosede, med katerimi so paradižnik, fižol, bob, paprika, kitajsko zelje, sladka koruza, redkvica, kumare in jagode. Lahko ga sejemo tudi skupaj s prezimnim radičem.

Bolezni in škodljivci: Z ustrezno nego motovilca, kot je zmerno gnojenje in izogibanje zimskemu prekrivanju z belo vrtno tkanino, se lahko izognemo večini bolezni in škodljivcev. Pepelasta plesen in bela gniloba sta med najpogostejšimi boleznimi, polži in miši pa so pogosti škodljivci.

Zalivanje in spravilo: Praviloma je treba zalivati le poletne setve motovilca. Če ga sejemo po avgustovskih ohladitvah in močnejšem deževju, bo setev uspešnejša. Motovilec, sejan avgusta, je namenjen jesenskemu spravilu, medtem ko ga sejanega septembra lahko uživamo zgodaj spomladi.

S pravilno skrbjo in upoštevanjem navodil boste lahko uživali v okusnem in zdravem motovilcu, ki bo obogatil vaš solatni krožnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite