Žajbljevo mleko je en izmed pripravkov, s katerim si pomagamo, ko nas boli grlo. Res je, da ponavadi nad žajbljem nismo navdušini, a je ta način vseeno drugačen in kar je najbolj pomembno – deluje!
Sestavine
- 2 dcl mleka
- 1 žlica sladkorja
- 10 listov svežega žajblja
Postopek
1V kozici najprej karameliziramo žlico sladkorja. Sladkor med mešanjem počasi segrevamo na nizki temperaturi, da karamelizira in malce porjavi.
2Kozico s sladkorjem odstavimo z ognja in posebej zavremo mleko, ki ga nato počasi vlivamo v sladkor ter postavimo nazaj na ogenj. Ves čas mešamo, da se sladkor oziroma karamela popolnoma raztopi.
3Dodamo liste žajblja in ponovno zavremo. Odstavimo in pokrijemo. Počakamo 2-3 minute in mleko precedimo, da odstranimo žajbelj. Večkrat dnevno po požirkih pijemo vroče žajbljevo mleko.