Ko pičijo žuželke

Znam svetuje

Rdečica kože in oteklina sta lahko po piku žuželke precej nadležna reč. Najbolje je takoj reagirati in zmanjšati vpliv strupa, pa naj bodo to čebele, čmrlji, ose ali sršeni.

Strup je beljakovinske oziroma aminokislinske narave. V njem so še biogeni amini, ki povzročijo bolečino na mestu pika in pordenje kože, pa kinini, ki znižujejo krvni tlak in povzročajo krčenje gladkih mišic, encimi, ki poškodujejo celice in zavirajo koagulacijo krvi, drugi pa skrbijo, da se strup hitro razširi po telesu.

Vnos tujih proteinov v telo, torej strupa, povzroči reakcijo, ta pa sproži tvorjenje histamina.

Rastline so lahko zelo priročen pomočnik pri boju proti žuželkam, zlasti tiste, bogate z eteričnimi olji. To so paradižnik, poprova meta, melisa, rožmarin, bazilika, vinska rutica, sivka, origano, žajbelj, kopriva, limone, limonska trava

Komarji

Komarji pikajo, ker potrebujejo beljakovine iz krvi za nastajanje svojih jajčec. Ko komar piči, s cevastim ustnim delom prebode kožo in zaužije kri. Pičena oseba ne izgubi omembe vredne količine krvi, vendar pa komarjeva slina razdraži kožo. To povzroči neprijeten občutek in človeka sili, da se praska.

Mesto pika razkužimo, saj s tem zmanjšamo nevarnost morebitne okužbe. Zelo pomembno je tudi, da se ne praskamo, čeprav zelo srbi. S praskanjem lahko v svoje telo vnesemo bakterije, zaradi česar lahko pride do okužb.

Če mesto vboda oteče, si pomagamo s hladnimi obkladki. Srbenje in alergijsko reakcijo zmanjšamo, če uporabimo pripravke, ki vsebujejo antihistaminik, aloe vero, izvleček kamilice, eterično olje čajevca in gele s hladilnim učinkom.

Limona in komarji

Ko gremo v naravo in pričakujemo, da nas bo pičil komar, se namažimo z limoninim sokom, ki ga pripravimo iz ekološke limone skupaj z njeno lupinico. Tako bomo uporabili citronsko olje v lupini in citronsko kislino v pulpi.

Zanimivo je, da jih lahko odvrnemo z oblačili, ki so svetla, vendar ne cvetličnih, pisanih vzorcev.

Če prebodemo limono s klinčki in jo postavimo na nočno omarico, se zlahka ubranimo komarjev.

Soda bikarbona pomaga ob piku

Najprej ohladimo mesto pika, saj tako upočasnimo pretok strupa po krvožilnem sistemu. Če nimamo leda, uporabimo velik hladen kamen ali pa česen, čebulo ter tudi ananas in papajo.

Čebelji strup umirimo z jedilno sodo. Čajno žličko sode raztopimo v kozarcu vode in z vato natiramo ranico. Osji piki so bazični, zato si pomagamo s kisom. Klope moramo izvleči počasi in previdno s pinceto; olje ali mast sta uspešna, če to naredimo takoj, ko se klop prisesa na kožo.

Čebele niso napadalne in pičijo le, če se počutijo ogrožene ali če so ogrožena njihova bivališča. Čebele po piku pustijo želo v koži in umrejo. Osje želo pa je gladko, zato ga osa z lahkoto izvleče in znova piči.

Pri piku čebele čim prej odstranimo želo, da se strup ne sprosti v celoti. Paziti moramo, da ne prebodemo vrečice s strupom, ki je povezana z želom. Mesto vboda speremo z večjo količino vode in hladimo.

Pri čebelah moramo odstraniti želo, kar naredimo s konicami prstov.

Če se po piku žuželke pojavijo vrtoglavica, otekanje žrelnice, oteženo dihanje, močno izraženo območje pika, pa gremo takoj k zdravniku.

Še več domačih zdravil

Čebula: na pike položimo rezine čebule in pustimo, da deluje. Enako storimo, če imamo liste oreha, trpotca, žajblja, gabeza, zelja, črnega bezga, zlate rozge, zelene, origana in šetraja.

Oljčno olje: dve žlici olja zmešamo z jajčnim beljakom in s tem premažemo opikano mesto.

Šentjanževo olje: šentjanževo cvetje namakamo v oljčnem olju, pustimo do 30 dni na soncu in se z njim namažemo.

Sesekljani porovi obkladki: svež por drobno sesekljamo ali zmeljemo v kašo in ga damo na mesto pika.

Melisino žganje: meliso namakamo v žganju in z njim premažemo mesto pika.

Česnova tinktura: ¼ kilograma česna namočimo v litru 60% alkohola in pustimo 30 dni na soncu. Mažemo po mestu pika.

Poskusite tudi obkladke iz ilovice, kumare in sluzi semena melone.

Medeni obkladek: z njim zdravimo čebelje pike, razpokano kožo, opekline od sonca, zanohtnice.

Jogurtov namaz uporabite za lajšanje alergij na koži.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite