Žajbljev sirup z limono

Znam svetuje

Žajbljev sirup z limono je preprostom odličen. Žajbelj ima značilen okus, ki je pikanten, rahlo grenak in svež. Žajbljev sirup lahko doda edinstveno noto okusu pijačam, koktajlom, sladicam in drugim jedem. Lahko se uporablja tudi kot naravno sladilo v različnih receptih. Dodaja okusno noto žajblja in popestri okus pijač, omak, marinad in sladic.

Sestavine za žajbljev sirup

  • 20-30 svežih žajbljevih cvetov
  • 500 ml vode
  • 500 g sladkorja (lahko prilagodite količino glede na želeno sladkost)
  • sok polovice limone

Postopek

1Nežno odstranite cvetove žajblja s pecljev in morebitne ostanke listja. Cvetove najlažje odstranite tako, da z roko previdno povlečete cvetove navzdol ob steblu.

2V loncu zmešajte vodo, sladkor in limonin sok ter tekočino zavrite.

3Ko tekočina zavre, dodajte sveže žajbljeve cvetove in pustite, da se sirup kuha na nizkem ognju še približno 10 minut. Tako boste izvlekli okus in vonj žajbljevih cvetov v sirupu.

4Ugasnite ogenj in pustite, da se sirup ohladi na sobno temperaturo.

5Ohlajen sirup precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite žajbljeve cvetove.

6Sirup prelijte v steklenice ali kozarce za shranjevanje in jih dobro zaprite.

Nasvet

Žajbljev sirup ima značilen okus žajblja, ki je rahlo pikanten in zeliščen. Lahko ga uporabimo za pripravo osvežilnih napitkov z vodo ali drugimi pijačami. Prav tako se lahko uporablja kot sladilo v koktajlih, čajih ali pri pripravi sladic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite