Kako najlažje olupiti jajce

Morda vas zanima

- Oglas -

Lupljenje kuhanega jajca ima svoje pasti, mi pa več načinov, kako se jim izogniti in hitro olupiti jajce.

Za začetek povejmo, da je lažje lupiti starejša jajca, na primer vsaj 3 dni stara, kot tista povsem sveža. Proteini pri svežem jajcu še močno vežejo lupino in ovojnico z vsebino jajčka, pri starejšem pa lupina ni več tako trdno povezna z notranjostjo jajca in se pri lupljenju od njega lažje loči.

V hladno vodo, v kateri bomo kuhali jajca, damo žličko sode bikarbone ali soli, kar bo lupino zmehčalo in bo lupljenje lažje.

Če dodamo alkoholni kis, bo jajca prav tako lažje olupiti, nasvet pa je uporaben tudi, ko barvamo jajca, saj se jih barva lepše prime. Kis pa ima tudi to moč, da lupino razbarva in iz rjavega lahko pričaramo povsem belo jajce. Če hočemo to storiti, mora biti razmerje vode in kisa, v katerem se kuhajo jajca, enako – torej 1:1.

Če niste izbrali nobenega od predlaganih načinov, vam bo všeč tretji. Ko so jajca kuhana, vodo smo prej vsaj malo posolili, v čvrst steklen kozarec nalijte hladno vodo, vanjo dajte jajce, odprtino pokrijte s pokrovko ali dlanjo ter kozarec močno tresite nekaj sekund. Lupina bo odstopila skorajda sama.

Nasvet

Ali ste vedeli, da se barvilo bolje oprime jajčne lupine, če vodi med kuhanjem dodamo nekaj kisa? Kislina namreč omehča lupino in jo rahlo razbarva, pri večji količini kisa v vodi (v razmerju 1 : 1) si nekateri celo pričarajo povsem bela jajca iz običajnih rjavih lupin. 

Če te zanima …

… jajca so na sobni temperaturi obstojna tudi dva tedna, v hladilniku pa do pet tednov.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad