Domači pelinkovec

Znam svetuje

Pelin je staro ljudsko zdravilo, ki so ga uporabljali že v antičnih časih predvsem za blaženje želodčnih težav in za spodbujanje apetita. Najbolj znana pijača iz pelina je zloglasni absint, za katerega velja, da je halucinogena droga. Krivec za to je živčni strup tujon, ki ga vsebuje pelin (tudi žajbelj) in je topen v alkoholu.

Tujon v velikih količinah lahko povzroči trebušne krče, glavobole, bruhanje, omotičnost in motnje centralnega živčnega sistema. Zato mi pelinkovec pripravljamo tako, da iz njega skuhamo močan čaj in iz čaja naredimo liker. Tako ima domači pelinkovec tujona zelo malo. Vsekakor pa velja, da zaradi vsebnosti alkohola pelinkovec pijemo zmerno.

Sestavine za domači pelinkovec

  • 4 vejice svežega pelina
  • 2,5 dl vode
  • 500 g sladkorja
  • 1 liter žganja ali vodke

Postopek

1Liste pelina nabiramo, preden začne rastlina cveteti, v suhem in sončnem vremenu, ko je v listih najmanj vode. Nabiramo ga na neonesnaženih področjih, stran od prometnih cest. Liste narežemo na majhne koščke.

2Vodo zavremo in z njo prelijemo liste pelina. Pustimo počivati pol ure, nato precedimo skozi gazo in dobro ožamemo, da iztisnemo vso tekočino.

3V loncu karameliziramo sladkor, dodamo mu pelinov čaj in kuhamo še nekaj minut, da se sladkor raztopi.

4Odstavimo z ognja in pustimo, da se mešanica ohladi. Vmes večkrat premešamo.

5Ohlajeni mešanici dodamo žganje ali vodko, dobro premešamo in prelijemo v steklenice.

6Pustimo počivati teden dni, nato je naš domači pelinkovec pripravljen za postrežbo. Ponudimo ga kot aperitiv ali digestiv, postrežemo z ledom in limono ali ga dodajamo različnim koktajlom.

V naši spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite