Boleče menstruacije

Znam svetuje

Boleče menstruacije ali dismenoreja je običajno menstrualno stanje. Menstrualno bolečino, ki jo strokovno imenujemo dismenoreja, običajno občutimo kot krče v spodnjem delu trebuha, širi pa se lahko tudi v stegna ali spodnji del hrbta. Včasih se bolečini lahko pridruži glavobol, slabost, bruhanje, vrtoglavica, odvajanje mehkega blata ali driska. Bolečina se lahko pojavi že nekaj dni pred začetkom menstrualnega cikla in lahko traja tudi do nekaj dni. Najpogosteje so prisotne bolečine 1. in 2. dan cikla.

Obstajata dve vrsti dismenoreje:

Primarna dismenoreja, ki ustreza bolečini brez osnovne medenične patologije, ki se prvič pojavi okoli 20. leta starosti po vzpostavitvi ovulacijskih ciklov.

Sekundarna dismenoreja, ki je nasprotno posledica medenične bolezni

Bolečina je najpogostejši simptom, povezan z menstrualnimi motnjami. Številne študije potrjujejo tudi njihovo zelo visoko razširjenost. Čeprav se lahko značilnosti (intenzivnost, lokacija) razlikujejo, so posledice bistveno podobne. Dejansko ima menstrualna bolečina velik vpliv na kakovost življenja žensk in tudi na njihovo raven dobrega počutja. Posledica je odsotnost v šoli/službi, sprememba družbenega življenja, prekinitev športnih aktivnosti itd.

Te bolečine, čeprav včasih banalizirane, se kljub temu izkažejo kot resnična ovira v vsakdanjem življenju mnogih žensk. V poskusu lajšanja menstrualne bolečine so zdaj na voljo različna zdravljenja z zdravili, kot so antispazmodiki, protivnetna zdravila in analgetiki. Vendar se mnoge Francozinje raje obrnejo na naravna zdravila, zapeljane zaradi številnih prednosti, ki jih ponujajo te alternative.

Te bolečine, čeprav včasih banalizirane, se kljub temu izkažejo kot resnična ovira v vsakdanjem življenju mnogih žensk. V poskusu lajšanja menstrualne bolečine so zdaj na voljo različna zdravljenja z zdravili, kot so antispazmodiki, protivnetna zdravila in analgetiki.

Zdravljenje oziroma lajšanje bolečih menstruacij je pri najstnicah enako kot pri odraslih ženskah. Pri mlajših puncah prilagodimo izbor in odmerek zdravila glede na starost ali telesno težo. Prednostno svetujemo tudi nefarmakološke ukrepe.

Menstrualne krče in napetost v času tistih dni lahko odženete tudi s primerno prehrano. V dnevih menstruacije uživajte čim več

  • antioksidantov (jagodičevje),
  • temnomodrih živil (borovnice, acai, maqui …), ki imajo veliko fitosterolov
  • aminokislin Omega 3
  • ter koreninice, ki vplivajo na raven hormonov, kot sta maca ali ashwagandha.
  • tudi matični mleček je med menstruacijo zelo priporočljiv, saj vpliva na harmonijo hormonov v telesu.

Ashwagandha

Ta rastlina, znana tudi kot Withania somnifera , je doma v Indiji. Zaradi številnih koristi se že tisočletja uporablja kot del tradicionalne indijske medicine. V zadnjem času je več opravljenih študij ugotovilo njegove lastnosti. Pri zmanjševanju menstrualne bolečine so predvsem njegove protivnetne in analgetične lastnosti. Ta rastlina pomaga tudi pri zmanjševanju tesnobe, ki je oteževalni dejavnik za bolečino. Ashwagandha lahko pomaga ublažiti simptome predmenstrualnega sindroma. Od nihanj razpoloženja do telesnih težav, lahko rastlina nudi celostno podporo za preprečevanje simptomov PMS.

Navadna Konopljika

Navadno konopljiko za zdravstvene namene uporabljamo že več kot dve tisočletji, danes pa je prva izbira med zdravili rastlinskega izvora za lajšanje težav pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema. Učinkovita je pri zdravljenju predmenstrualnega sindroma (PMS), predmenstrualne disforične motnje, hiperprolaktinemiji ter neplodnosti pri ženskah in moških. Raziskave so pokazale, da je uživanje izvlečka iz plodov navadne konopljike bistveno zmanjšalo simptome PMS, kot so razdražljivost, spremembe razpoloženja, jeza, glavobol in boleče dojke oziroma ciklična mastalgija. Uporablja se tudi pri težavah, ki so povezane z motnjami v menstruacijskem ciklusu, kot so prenehanje mesečne kravavitve, oligomenoreja, premočne menstruacije, motnje v lutealni fazi ciklusa in menopavzalne težave. Učinkovita je tudi pri zdravljenju materničnih fibroidov in sindroma policističnih jajčnikov (PCOS).

Za pripravo zdravilnih pripravkov se uporablja plod navadne konopljike. Glavne do danes znane učinkovine so diterpenoidi (viteksilakton), eterično olje (glavne komponente 1,8-cineol, limonen, α- in β-pinen), flavonoidi (kasticin, viteksin) in iridoidni glikozidi (agnuzid, avkubin). Dnevni odmerek zdravil iz navadne konopljike ustreza 20 mg suhega ekstrakta plodu.

Ingver

Ingver je tudi izjemen zaveznik proti menstrualnim bolečinam. Ta rastlina, ki je doma v Indiji, ima številne prednosti: mišični relaksanti, analgetiki, protivnetno … Številne študije so potrdile, da ingver znatno zmanjša intenzivnost in trajanje primarne dismenoreje. Učinkovitost te rastline je podobna učinkovitosti ibuprofena.

Brestovolistni oslad

Med svojim delovanjem se brestovolistni oslad bori predvsem proti menstrualnim krčem z zaviranjem proizvodnje vnetnih prostaglandinov. Njegov analgetični in protivnetni učinek pomaga pri lajšanju menstrualnih bolečin. Glede na raziskave na poskusnih živalih oslad zniža telesno temperaturo, blaži bolečino, sprošča skeletne mišice, zmanjša žilno prepustnost in prepreči nastanek želodčne razjede, a tudi krepi razjedne lastnosti histamina. Zveča napetost gladkih mišic v sapnicah, črevesju in maternici ter krepi krčne lastnosti histamina. Uniči nekatere bakterije. Čreslovine so znane po svojem krčilnem (adstringentnem) delovanju.

Beli Vratič

Ta zdravilna rastlina se pogosto uporablja pri zdravljenju glavobolov. Vendar pa ima tudi številne učinkovite koristi za lajšanje menstrualnih bolečin. Še posebej pomaga pri pomirjanju materničnih krčev, uravnavanju hormonov in zmanjševanju vnetja.

Divji kostanj

Končno je tudi divji kostanj, znanstveno znan kot Aesculus hippocastanum, naravno in učinkovito zdravilo. Cenjen je predvsem zaradi svojih protivnetnih in venotoničnih lastnosti.

Drugi nasveti brez zdravil

Uporaba toplote tegobe, povezane z menstrualnim ciklom, lahko poleg zeliščne medicine lajšajo tudi nekateri nasveti. To še posebej velja za vročino. To storite tako, da na boleče mesto preprosto položite toplotno oblogo (v obliki termofora, grelne blazine, vročega obkladka itd.). Njegovo vazodilatacijsko in mišično relaksantno delovanje povzroči zmanjšanje kontrakcij in krčev, ki so odgovorni za menstrualne bolečine.Osredotočenost na prijeten občutek vročine je tudi učinkovita metoda odvračanja pozornosti, ki vam omogoča, da se osredotočite na nekaj drugega kot na bolečino. Biološko lahko stimulacija toplotnih receptorjev začasno blokira ali zavre signale bolečine.

Na menstrualne bolečine pomembno vpliva tudi življenjski slog. Prvič, dokazano je, da redna vadba in šport lahko zmanjšata te bolečine.

Hkrati lahko zdrava in uravnotežena prehrana prispeva tudi k zmanjšanju dismenoreje. Če želite iti dlje, bo treba predvsem zagotoviti, da se izogibate protivnetnim živilom, povečate vnos magnezija, hkrati pa uživate dovolj vlaknin in se dovolj hidrirate. Omejite oteževalne dejavnike Nekateri dejavniki bodo, nasprotno, okrepili menstrualne bolečine. Posebej lahko omenimo: Spanje. Pomanjkanje spanja vpliva na zaznavanje bolečine. Zato mora biti v zadostni količini in kakovosti. Uživanje tobaka in alkohola. Znano je tudi, da poslabšajo bolečino: cilj je torej zmanjšati ali celo ustaviti to porabo.

Izogibanje stresnim situacijam in uporaba tehnik obvladovanja stresa lahko pomagata pri lajšanju menstrualnih bolečin.

Skratka, do danes obstaja veliko naravnih zdravil za boj proti menstrualnim bolečinam. Vendar teh bolečin ne bi smeli minimizirati ali banalizirati. Dejansko je bolečina, ne glede na lokacijo ali intenzivnost, predvsem opozorilni znak. Zato je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, kadar se zdi, da je ta bolečina nenavadna in/ali preveč invazivna: močno vpliva na vsakdanje življenje, se nenormalno poslabša, je ne olajša ali le malo ublaži z zdravili, traja pred in po menstruaciji …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite