Kako pravilno kuhamo testenine

Znam svetuje

Pa vemo, kako pravilno kuhamo testenine, za večino je to morda najbolj enostavna stvar v kuhinji, pa vendar je dobro upoštevati nekaj nasvetov, da bodo naše testenine skuhane brezhibno.  

Tukaj so najboljši nasveti, kar vam jih lahko damo.

Prvo pravilo je, da testenine kuhamo v zadostni količini vode, to je en liter na vsakih 100 gramov testenin, ker se morajo testenine zelo dobro rehidrirati in da se vretje, ko v vodo stresemo testenine, ne ustavi.

Pomemben nasvet je tudi, da lonca ne napolnite z vodo do roba, da tekočina med kuhanjem ne bi skipela, jo napolnite z vodo do 2/3 prostornine.

Izberite pravi lonec za kuhanje testenin, najbolje je izbrati visok, dovolj velik lonec, da bodo testenine lepo plavale v vodi. Lonec izberite glede na količino potrebne vode in obliko testenin: za kratke testenine je primeren širok lonec, za špagete pa tak z visokimi stranicami. Da bo voda prej zavrela, lonec pokrijemo s pokrovko, ko v vodo vržemo testenine, pa lonec odkrijemo in kuhamo nepokrite.

Sol dodajte, ko voda zavre, če smo natančni, je treba sol dodati nekaj trenutkov preden voda zavre. Ko vodo posolimo, moramo počakati, da se popolnoma raztopi in voda ponovno začne vreti, preden vanjo vržete testenine. Ne pozabite pa, da osoljena voda počasneje doseže vrelišče.  Splošni priporočeni odmerek soli je 7 g na 100 g testenin. Vendar pa je dobro vedeti, da dlje ko se testenine kuhajo, manj soli morate uporabiti. Če se na primer testenine kuhajo 10 minut, naj se količina soli giblje med 7 in 10 g, za daljše kuhanje (npr. 15 minut) zadostuje 5 g soli.

Testenine je treba v vodo vreči  naenkrat , ko voda popolnoma zavre. Takoj, ko testenine spustite v vrelo vodo, jih premešajte. S tem preprečimo, da se bodo sprijele skupaj ali na dno posode. Če gre za dolge testenine (špageti), jih v vodo damo tako, da jih stisnemo v pest, postavimo na sredo lonca in razpremo, da se razporedijo kot pahljača.  Počakamo minutko, da se malo zmehčajo, nato jih  z leseno kuhalnico  zavrtimo v eno smer, da se potopijo v vodo.. Špagetov nikoli, prav nikoli ne smemo lomiti, saj tako izgubijo ves smisel, narejeni so namreč tako, da jih lepo ovijemo na vilice, če jih prelomimo pa to pač ne gre. Testenine morajo skozi vreti, zato temperature ne nižamo.

Kako skuhati testenine da se ne sprimejo. Nikoli v vodo ne dodajamo olja, saj bodo testenine premastne, pa še omaka se jih ne bo lepo oprijela. Da se nam testenine ne sprimejo, jih med kuhanjem večkrat  premešamo.  

Čas kuhanja je odvisen od vrste in oblike testenin. Časi, navedeni na embalaži, so na splošno zanesljivi.  Sveže jajčne testenine se skuhajo v nekaj minutah, 2 do 4 po tem, ko priplavajo na površje. Natančen čas je odvisen od debeline  testa. Od napisanega časa odštejte 2 minuti. Takrat prvič poskusite testenine.  Če so testenine kuhane al dente, boste ob ugrizu začutili malo upora. V sredini bi morali tudi videti tanko belo nit. Če želite mehkejše testenine, jih kuhajte še 1–2 minuti.

Testenine skuhajte do konca v ponvi skupaj z omako, zato da vpijejo vse okuse omake. Priporočljivo je, da testenine odcedimo z žlico z režami, nato jih stresemo neposredno v omako, na ta način se del vode od kuhanja testenin zlije z omako. Če boste testenine odcedili, pa le prihranite nekaj vode od kuhanja testenin, ta nam bo pomagala, če bo omaka presuha. Sploh je to obvezno pri nekaterih vrstah testenin, recimo pri karbonari. Vodo v kateri so se kuhale testenine, lahko prihranimo in jo uporabimo pri kuhanju omak, zelenjavnih juh, saj je v njej veliko škroba in nam bo pomagala zgostiti druge jedi, prav tako jo lahko uporabimo za zalivanje rož.

Radi potresete svoje testenine s parmezanom? Najboljši je seveda sveže nariban.  Dodajte ga šele na koncu, ko so testenine že v omaki in ste jih odstavili z ognja ali pa si jih vsak potrese sam, ko so že na krožniku.

Pa še zadnji nasvet, preden testenine prestavite iz lonca na servirni krožnik ali v skledo, posodo segrejte v mikrovalovni ali pečici, da se testenine ne bi prehitro ohladile. Najboljše so namreč vroče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite