Načrtovanje sadnega vrta

Morda vas zanima

- Oglas -

Načrtovanje sadnega vrta zahteva strateško razmišljanje, saj število in vrste sadnih dreves, ki jih želimo posaditi, vplivajo na celoten koncept. Če nameravamo posaditi le nekaj dreves, jih lahko enostavno integriramo v okrasni vrt, upoštevajoč zasnovo in estetiko. Pri tem je pomembno vedeti, da bodo takšna drevesa potrebovala intenzivnejšo in specifično obrezovanje v primerjavi z okrasnimi drevesi.

Izbira sadnih dreves in sort je obsežna, kar nam omogoča, da prilagodimo zasaditev vsakemu vrtu. Čeprav se sadna drevesa lahko vključijo v različne vrste in stile vrtov, je izjema le gozdni vrt, kjer rastni pogoji niso naklonjeni sadnemu drevju.

V primeru večjega števila sadnih dreves je optimalno, da za njih izberemo del vrta, kjer ni drugih izstopajočih rastlin. V takšnem primeru je najbolje drevesa zasaditi v urejenih vrstah in po vrstah združiti. Za manjše število dreves pa lahko izbiramo medmestne lokacije z okrasnimi rastlinami.


Pri načrtovanju je nujno upoštevati prostorske zahteve vsakega drevesa. Prav tako je pametno združiti rastline z podobnimi potrebami glede nege in rastišča, da se izognemo morebitnim konfliktom in s tem povečamo učinkovitost nege. Nekatere sorte potrebujejo sosednje dreveso za opraševanje, zato je to ključni del načrta, zlasti pri samosterilnih sortah.

Raznolikost sort, ki dozorijo v različnih časovnih obdobjih, nam pomaga porazdeliti pridelek. To je še posebej koristno, če imamo na vrtu veliko dreves iste sorte, ki bi sicer dozorela sočasno.

V omejenih prostorih se lahko odločimo za pritlikave sorte ali drevesa z manjšo krošnjo. Tako optimiziramo prostor, ne da bi žrtvovali obsežen pridelek. Oblikovanje dreves in grmov v različne vzgojne oblike lahko prav tako pripomore k boljšemu izkoristku prostora.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad