Tinktura iz Belega vratiča pomaga za migrene, menstrualne bolečine in akne…

Znam svetuje

Tinktura iz Belega vratiča pomaga za migrene, menstrualne bolečine in akne… Beli vratič je cvetoča rastlina iz družine Asteraceae (sončnice) z znanstvenim imenom Tanacetum parthenium. Ime izhaja iz latinske besede febrifugia, ki pomeni zniževalec vročine. Že od nekdaj so to zdravilno rastlino uporabljali za zdravljenje vročine in drugih vnetnih obolenj. To zeliščno zdravilo je znano tudi kot “srednjeveški aspirin” zaradi njegove učinkovitosti pri zdravljenju zdravstvenih težav.

Beli vratič vsebuje bioaktivno spojino, imenovano partenolid, ki jo v izobilju najdemo v listih. Je tudi bogat vir spojin, kot so flavonoidi in hlapna olja, ki blagodejno delujejo pri lajšanju mišičnih krčev, zmanjševanju vnetja in preprečevanju zožitve krvnih žil v možganih.

Recept za tinkturo

  • 1 čist kozarec s pokrovom
  • 0,5l do 1l vodke ali žganja
  • 30g posušene zeli

Postopek

1Začnite z očiščenim in steriliziranim steklenim kozarcem. Dodajte posušeno zel Belega vratiča

2Odmerite željeno količino vodke ali drugega žganja in jo vlite v kozarec.
Če se odločite za uporabo ACV ali rastlinskega glicerina, upoštevajte, da bo imela vaša tinktura omejen rok uporabnosti približno 6 mesecev

3Ponovno pokrijte kozarec in dobro premešajte.

4Označite svojo tinkturo z datumom in sestavinami.

5Shranjujte na hladnem in suhem mestu, na primer v kuhinjski omari
Tinkturo za kuhanje redno pretresajte. Pretresemo 2-3 krat na teden.

6Po 4-6 tednih precedite in lahko jo začnete uživati

Uporaba Belega vratiča

Po potrebi dodajte 1/2-1 čajno žličko tinkture v vodo in popite.

Za kaj vse se uporablja

Posušeni ali sveži listi vratiča in njegovi izvlečki naj bi imeli številne potencialno koristne lastnosti za zdravje. V tradicionalni medicini se uporablja kot učinkovito zeliščno zdravilo za zdravljenje luskavice, menstrualnih krčev, astme, kožnih in trebušnih težav.

Za migrene

Migrene so razbijajoči glavoboli, ki prizadenejo eno stran glave. Več študij je dokazalo, da bioaktivne spojine v izvlečkih Belega vratiča, kot sta partenolid in tanetin, delujejo tako, da zavirajo proizvodnjo prostaglandinov, za katere je znano, da povečujejo vnetje in sproščajo krvne žile. Tako so dodatki Belega vratiča učinkoviti pri zdravljenju in preprečevanju napadov migrene.

Zmanjšuje vnetje

Prisotnost hlapnih olj v Belem vratiču se pripisuje protivnetnemu delovanju, ki lahko učinkovito zmanjša vnetje v človeškem telesu. To klasično zeliščno zdravilo je dragoceno za zdravljenje kroničnih vnetnih težav, kot so artritis, bolečine v sklepih in mišicah.

Zdravi akne

Izvlečki zeli, ki vsebujejo partenolidno spojino,so dragoceni pri zdravljenju kožnih težav, kot so akne rozacea, saj zmanjšujejo vnetje. Pri lokalni uporabi na prizadetih predelih zmanjša draženje kože in se bori proti bakterijam, ki povzročajo akne.

Proti vročini

Rastlino Belega vratiča so uporabljali kot tradicionalno zdravilo za zaščito pred patogeni in za lajšanje vročine. Ta neverjetna rastlina deluje tako, da izboljša potenje in odplakne toksine iz sistema, pospeši proces okrevanja in zmanjša vnetje.

Lajša menstrualno nelagodje

Za večino žensk je lahko menstruacija bolečina, ki jo spremljajo krči, napenjanje v trebuhu, nihanje razpoloženja, bolečina in prekomerna krvavitev. Dokazano je, da redno uživanje izvlečkov mrzlice zmanjšuje nelagodje, povezano z menstruacijo, in normalizira menstrualni pretok krvi.

Stimulator apetita

Beli vratič deluje kot naravni spodbujevalec apetita s spodbujanjem hormonske aktivnosti, ki povzroča lakoto. Ta zdravilna rastlina pomaga pri procesu zdravljenja in podpira prizadevanje za pridobivanje telesne teže pri ljudeh s premajhno telesno težo ali podhranjenostjo.

Krepi zdravje srca

Izvlečki rastline zavirajo nastajanje prostaglandinov v telesu, ki so odgovorni za zvišanje krvnega tlaka. Zel ščiti srce in zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj odstranjuje toksine, ki napadejo krvne žile, in sprošča krvne žile ter tako zmanjšuje pojavnost ateroskleroze, srčnih infarktov in možganske kapi.

Stranski učinki

Beli vratič velja za varnega za večino zdravih odraslih, če ga jemljete v predpisanih količinah. Vendar pa je pri nekaterih ljudeh nekaj poročanih neželenih učinkov, kot so bolečine v trebuhu, zgaga, driska, zaprtje, slabost, omotica, utrujenost in menstrualne težave. Nosečnice se ga morajo izogibati, saj lahko povzroči zgodnje popadke, prav tako ni varna za doječe matere. Poleg tega naj se ga izogibajo ljudje z znanimi alergijami na ambrozijo, družine rastlin Asteraceae ali Compositae, kot so marjetice, ognjiči in krizanteme.

Zaključek

Beli vratič je zeliščni dodatek, ki se uporablja kot naravno zdravilo za zdravljenje migrene. Študije so pokazale, da to zdravilo rastlinskega izvora lajša bolečine, deluje proti raku, izboljšuje razpoloženje in se bori proti aknam. Vendar se vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali ajurvedskim zdravnikom, preden dodate katero koli novo spojino ali zeliščni dodatek v svoj zdravstveni režim, saj obstaja možnost negativnih učinkov tako močnih zelišč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite