Gin: zgodovina, proizvodnja in recepti

Znam svetuje

Gin: zgodovina, proizvodnja in recepti. Izvor gina je mogoče izslediti v srednjem veku, z zapisi, ki opisujejo pijačo, imenovano »Jenever«, nizozemsko žgano pijačo, narejeno iz brina, botanične rastline na severni polobli. Tudi po današnjih predpisih mora biti okus po brinu značilna nota vsakega gina.

Zgodovina gina

Viljem Oranski in njegova žena Marija sta postala sovladarja Anglije, Škotske in Irske. Med tridesetletno vojno s Francijo so hitro prepovedali uvoženo francosko žganje in spodbujali lokalno destilacijo. Medtem so angleški vojaki, ki so se borili za Nizozemce v njihovi vojni za neodvisnost od Španije, opazili nizozemske vojake, ki so pili ‘Genever’ ali džin za pogum (skovan izraz “nizozemski pogum”). S prepovedjo francoskega žganja sta William in Mary nevede odprla vrata nenadzorovani destilaciji in distribuciji te tekočine z okusom brina iz svoje domovine.

MITH BUSTER: “GIN JE ZDRAVILO”

V 17. stoletju se je gin tržil kot zdravilni eliksir z domnevnimi zdravilnimi lastnostmi. Verjeli so, da zdravi vse, od bolezni ledvic do želodčnih motenj. Ta mit je verjetno prispeval k njegovi široki porabi v tistem času.

Vzpon gina

Leta 1751 je bil problem s prekomerno proizvodnjo in prekomerno porabo pod nadzorom, ko je bila proizvodnja gina podeljena izključno izbranim velikim destilarnam. Izum Column Stillsa je dodatno spremenil proizvodnjo gina v 19. stoletju in ustvaril gine v slogu ‘LondonDry’, medtem ko je uvoz eksotičnih sestavin, kot so citrusi, janež, cimet in korenina sladkega korena, pomagal razviti bolj vznemirljive okuse. Približno v istem času so britanski vojaki v Indiji ustvarili svetovno znani koktajl Gin and Tonic in mešali pijačo gina s tonikom, bogatim s kininom, da bi preprečili malarijo.

Globalna oživitev gina

Po zatonu sredi 20. stoletja je gin v 21. stoletju doživel pomemben preporod. Obrtne destilarne po vsem svetu so začele proizvajati široko paleto visokokakovostnih in obrtniških ginov, kar je povzročilo preporod cenjenja gina med navdušenci.

Ponovna oživitev gina je sprožila priljubljenost festivalov gina in ogledov destilarn, kjer lahko navdušenci nad ginom raziskujejo različne znamke, okusijo različne botanične mešanice in se s strokovnjakom seznanijo s proizvodnim postopkom.

Zanimivost

Svetovni dan džina praznujemo vsako leto drugo soboto v juniju. To je dan za navdušence nad ginom po vsem svetu, da dvignejo kozarec in uživajo v svojih najljubših koktajlih z ginom ali poskusijo nekaj novega, kot je Gimlet.

Vrste džina

Ker gin izvira iz Združenega kraljestva, naslednje klasifikacije temeljijo na uredbi EU o žganih pijačah (2008): Gin – najbolj generična kategorija; nobena posebna proizvodna metoda ni določena, razen da mora imeti žganje razločen okus po brinu in biti ustekleničeno pri 37,5 % ABV (40 % ABV v Združenih državah). Večina žganih pijač z oznako gin bo verjetno proizvedena po metodi hladne mešanice in so razmeroma poceni.

 • Destiliran gin – visoko rektificirano žganje (96 % ABV) je razredčeno in ponovno destilirano v prisotnosti brinovih jagod in drugih naravnih rastlin. Po destilaciji se lahko dodajo naravne ali naravnim enake arome. Destilirani gin je mogoče barvati.
 • London Gin/London Dry Gin – vse okuse je treba vnesti izključno z destilacijo v tradicionalnih destilacijskih kotlih. Dovoljena je le majhna količina sladila, barvila pa niso dovoljena. Izraz “London Dry” ni geografska označba, zato se lahko proizvaja kjerkoli na svetu.

Druge vrste gina

Aromatiziran gin – tehnično so vsi gini aromatizirani, vendar se sodobni pomen “aromatiziranega gina” nanaša na žgane pijače, kjer so izraziti okusi netradicionalnega sadja, zelišč in začimb v središču pozornosti. Te nove arome in arome se običajno dodajo po destilaciji. Aromatiziran gin bo prav tako vseboval več sladkorja v primerjavi s tradicionalnim destiliranim ginom, vendar ga ne smemo zamenjati z likerji na osnovi gina (glej spodaj), ki imajo veliko višjo vsebnost sladkorja in nižjo vsebnost alkohola (pod 37,5 % ABV). S stališča potrošnika aromatizirani gin odpira popolnoma novo raven okusov, ki jih je treba raziskati. So bolj dostopni in prispevajo k mešanju žganih pijač. Tanqueray Flor De Sevilla je dober primer te kategorije.

Sloe Gin in likerji na osnovi gina – Sloe gin je edini liker na osnovi gina, ki ga je dovoljeno opisati kot gin. Pridobiva se z maceracijo jagod trnulj (slivi podoben sadež) v ginu z morebitnim dodatkom soka trnulj. Najmanjša vsebnost gina Sloe v steklenicah je 25 % ABV. Drugi likerji iz sadnega gina se lahko opišejo le kot „gin liker“ in morajo vsebovati najmanj 100 gramov sladkorja in najmanj 15-odstotno vsebnost alkohola v steklenicah. Oglejte si Gordon’s Sloe Gin

Okus gina

Število botaničnih rastlin, uporabljenih v receptu katere koli blagovne znamke, se lahko giblje od ene (samo brin) do trideset ali več in večinoma je manj več. Poleg brina je na voljo na stotine botaničnih rastlin, ki vse dodajo ginu edinstvene lastnosti, na primer:

 • Cvetlični: kamilica, lovorjev list in korenina irisa Pikantno: ingver, koriandrova semena, kardamom, cimet, limonska trava in semena angelike.
 • Lesni: korenina angelike, sladki koren in muškatni orešček
 • Citrusi: Bergamotka, roza grenivka in grenka pomaranča (kot Tanqueray Flor De Sevilla).

Sedem korakov proizvodnje gina

Čeprav ti koraki opisujejo primarni postopek za proizvodnjo gina, ima lahko vsaka destilarna edinstvene različice svojega pristopa.

 • Osnovna žgana pijača: Proizvajalci morajo izdelati gin iz rektificiranega žganja s 96 % ABV iz zrn, kot so ječmen, pšenica, koruza ali rž.
 • Dodajanje okusa: Srce gina je v njegovi botanični mešanici, pri čemer je bistvena in prevladujoča aroma brina. Destilarne skrbno izberejo različne rastline, ki lahko vključujejo začimbe, zelišča, sadje, korenine in semena, da ustvarijo edinstven profil okusa svojega gina.
 • Infuzija: Osnovna žgana pijača je prepojena z botaničnimi okusi z uporabo maceracije (namakanja) ali parne infuzije.
 • Destilacija: Napolnjeno žganje se segreje v destilarni, da se očistijo in koncentrirajo arome (pri ginih nižje kakovosti se uporablja “hladno mešanje”, ki aromatizira žganje z infuzijo ali maceracijo, tj. brez destilacije).
 • Redčenje: Tekočino razredčimo z vodo, da dosežemo želeno trdnost stekleničenja (najmanj ABV 37,5 %). Čeprav mora prevladovati okus brina, se lahko prilagodijo tudi z dodajanjem arom.
 • Filtracija in stekleničenje: Vse preostale nečistoče se odstranijo iz tekočine, da se zagotovi bistrost, preden se gin ustekleniči za distribucijo.
 • Staranje: Nekateri gini se starajo v lesenih sodih za dodatne okuse in barve.

Poleg tradicionalnega in ikoničnega London Dry gina se trg zdaj ponaša s široko paleto aromatiziranih ginov, prepojenih z vsem, od sadja in zelišč do začimb in celo cvetličnih elementov, ter brezalkoholnih ginov, ki vsi ponujajo čudovito paleto okusnih izkušenj. Se pripravljate na svetovni dan gina? Odkrijte očarljiv in raznolik svet koktajla z ginom v našem razdelku z recepti za gin.

Priljubljeni recepti za gin

TANQUERAY GIMLET

Klasičen koktajl si zasluži klasični gin! Izjemno gladek Tanqueray London Dry Gin, ohlajen s svežo limeto in postrežen naravnost – popolnost brez primere

Sestavine za tanqueray gimlet

 • 50 ML Tanqueray London Dry Gin
 • 30 ml Limeta Cordial
 • 3 Limonin twist (okras)

Postopek

1Z ledom pretresite vse tekoče sestavine

2Fino precedite v ohlajen kozarec za martini.

3Okrasite z limoninim zvitkom.

Vsebnost alkohola: 17 g na porcijo

Zanimiva dejstva

Tradicionalni Gimlet ima enake dele, gin in limetin sok. Z leti so brbončice zahtevale bolj uravnotežen okus.

Zgodovina pijače

Pijačo je v 19. stoletju ustvaril kirurg britanske kraljeve mornarice sir Thomas Gimlette. Prvotno je bil narejen iz džina in limetinega soka, Uporabljen je bil kot način za preprečevanje skorbuta med mornarji. Recept se je sčasoma prebil do obale, kjer je postal priljubljen koktajl, kjer so barmani prilagodili recept in ga naredili veliko bolj okusnega

TANQUERAY & TONIK

Pravi original, Tanqueray London Dry Gin s tonično vodo z ledom in najpomembnejšo limeto – veliko je G&T, a samo en pravi T&T.

Sestavine za tanqueray & tonik

 • 50 ml Tanqueray London Dry Gin
 • 200 ml oz Tonika
 • 1 rezina limete (okras)

Postopek

1Visok kozarec napolnite z ledom.

2Prilijte tekoče sestavine

3Nežno premešajte, da se združi.

4Okrasite z rezino limete.

Zgodovina pijače

Ko so britanski vojaki, nameščeni v Indiji v 19. stoletju, iskali način za jemanje kinina, grenke snovi, ki se uporablja za zdravljenje malarije, so izumili gin in tonik. Vodo in gin so združili s kininom, da bi naredili poživljajočo in terapevtsko pijačo. Koktajl je postopoma postal priljubljen med britanskimi izseljenci in se razširil v druge dele sveta. Tako poznavalci koktajlov kot občasni pivci še vedno cenijo G&T v današnjem svetu. Zahvaljujoč svojemu okusu je idealna pijača za vsako priložnost, pa naj gre za poletno pijaćo ali nočni izhod v baru.

GORDON’S GIN BRAMBLE

svež in saden – Gordon’s Gin, postrežen s svežo limono na ledu in obdan z robidovim likerjem.

Sestavine za gordon’s gin bramble

 • 50 ml Gordonov gin
 • 7 ml Crème de mûre
 • 7 ml Enostavnega sirup (razmerje 2:1)
 • 20 ml Limoninega soka
 • 1 rezina limone
 • 2 Robide

Postopek

1V kozarec Old Fashioned dodajte Gordon’s Gin, sladki sirup in limonin sok.

2Kozarec do treh četrtin napolnite z zdrobljenim ledom. Dobro stepite. Pokrov z zdrobljenim ledom.

3Prelijemo z robidovim likerjem.

4Okrasite s svežimi robidami.

GORDON’S FRENCH 75

Uživajte v Gordon’s ginu v kombinaciji z limono in sladkorjem ter prelite s slastnim šampanjcem.

Sestavine za gordon’s french 75

 • 50 ml Gordonov gin
 • 20 ml oz Limonin sok
 • 15 ml Sladkorni sirup
 • 30 ml Šampanjec
 • 1 Marachino češnja (okras)

Postopek

1Vse sestavine razen šampanjca pretresite z ledom.

2Fino prelijte v piščal za šampanjec.

3Prelijte s šampanjcem.

4Okrasite s Marachino češnjo.

Zanimiva dejstva

French 75 je klasičen koktajl, ki obstaja že več kot 100 let. Je preprosta mešanica gina, šampanjca, limoninega soka in sladkorja, vendar je neverjetno osvežilna in popolna za vsako priložnost.

Zgodovina pijače

French 75 je leta 1915 izumil Harry MacElhone, lastnik Harry’s New York Bara v Parizu. Pijača naj bi dobila ime po francoskih 75-milimetrskih terenskih topovih.

GIN GIN MULE

Tanqueray je pomešan z jabolkom in ingverjem v tej okusni, pikantni sodobni klasiki.

Sestavine za gin gin mule

 • 20 ml Tanqueray gin
 • 20 ml Sloe Gin
 • 50 ml Jabolčni sok
 • 100 ml Ingverjevo pivo
 • 1 Rezina limete (okras)
 • 1 Zvezdasti janež (okras)
 • 1 Metina vejica (okras)

Postopek

1Dodajte vse sestavine v kozarec Highball, napolnjen s kockami ledu.

2Mešajte, da se združi.

3Okrasite z rezino limete, zvezdastim janežem in vejico mete.

Zanimiva dejstva

Izraz “Mule” naj bi navdihnila pikantnost, ki jo koktajlu daje ingverjevo pivo.

Zgodovina pijače

Moscow Mule na splošno velja za izvirni koktajl Mule, ki je bil ustvarjen v 40. letih prejšnjega stoletja kot promocijsko orodje za novo predstavljeno vodko Smirnoff. Koktajl je nastal v sodelovanju med Johnom G. Martinom, predsednikom G.F. Heublein Brothers, Inc. in Jack Morgan, lastnik gostilne Cock ‘n’ Bull na Sunset Boulevard.

Moskovska mula je hitro postala senzacija v taverni, kjer se je njena priljubljenost kmalu razširila po vsej državi. Koktajl je običajno postrežen v bakrenem vrču. Skodelica ne le pomaga ohranjati pijačo hladno, ampak tudi doda edinstven in vizualno privlačen element predstavitvi koktajla. Skozi leta je moskovski mule ustvaril številne različice in odcepitve, danes pa se izraz “mule” pogosto uporablja za opis katerega koli koktajla v slogu Highball, ki vsebuje ingverjevo pivo.

GIN ZLUMAK

Ročno izdelan pr’farski gin s pomenljivim imenom Zlumak (hudič v idrijskem narečju) je pripravljen z vodo iz lokalnega izvira, k njegovi edinstveni aromi pa prispeva 16 večinoma lokalno pridelanih zelišč. Da se ohrani bogata in polna aroma eteričnim olj, pijača ni hladno filtrirana. Pridelan izpod rok Uroša Štucina, ki mi je zaupal: ” jaz sem pa želel narediti gin, ki ga piješ samega…. in se ti zdi škoda tonica vanj vlivati!” Pa vendar mi je zaupal, kako pripravi Gin Tonik.

Sestavine za Gin Zlumak

 • 1 del Zlumak Gina
 • 4 dele kvalitetnega Tonika
 • Rezina Limone za okras
 • led

Postopek

1V visok kozarec stresemo led

2Prilijemo vse tekočine

3Zmešamo in dodamo rezino limone

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite