Sivka v domačem vrtu

Znam svetuje

Sivka v domačem vrtu nas razveseljuje poleti in pozimi. V tem članku vam bomo predstavili, kako najbolje vzgojimo sivko v vrtu. Ta prekrasna rastlina bo zares cvetela, če boste upoštevali nekaj osnovnih nasvetov o izboru sadike in poznavanju njenih rastnih pogojev.

Sivka je pol grmasta rastlina, ki je med vrtnarji zelo priljubljena. Obstaja mnogo sort, ki se razlikujejo po lastnostih, kot so listje, rast, višina in barva cvetja. Njena uporaba sega od okrasnih vrtov do kozmetične industrije. Več o tej vsestranski rastlini izveste v nadaljevanju.

Kdaj in kako saditi sivko?

Lokalno vzgojena sivka, ki je rasla v običajni zemlji in slovenskih pogojih, je bolj odporna in se lažje ukorenini kot tiste, uvožene iz tujine. Sadike te sivke lahko v vrt presajamo skozi vse leto. Prave, navadne ali angleške sorte sivke so robustne, saj prenašajo mraz, sušo in potrebujejo sončno lego ter odcedna in nevtralna tla. Na srečo niso dovzetne za bolezni in škodljivce, pravzaprav odganjajo polže in komarje.

Katero sadiko izbrati?

Pri izbiri sadike dajte prednost tistim, ki so že dobro ukoreninjene in so rasle v običajni vrtni zemlji. Take sadike, ki niso bile tretirane s kemičnimi gnojili, so primerne za sajenje v katerem koli delu leta. Če jih posadite spomladi ali poleti, bodo hitro razvile močne korenine. Tiste, posajene pozimi, bodo počakale do pomladi, preden začnejo rasti.

Nega in obrezovanje sivke

Po končanem cvetenju odstranite ostanke cvetja. Glavno obrezovanje in oblikovanje sivke opravite spomladi. Čeprav je sivka odporna proti suši, jo po sajenju zalivajte. S pravilnim obrezovanjem bodo sadike odporne tudi na zimske razmere, kar omogoča njihovo bujno rast tudi v celinski Sloveniji.

Uporaba sivke

Sivka ima široko paleto uporab, od kozmetike do aromaterapije in kuhanja. Iz nje lahko naredimo aromatično olje ali pa cvetove in liste posušimo.

  • Eterično olje sivke je eno najbolj priljubljenih olj v aromaterapiji. Uporablja se za sproščanje in lajšanje stresa. Dodajte nekaj kapljic olja v difuzor, da ustvarite pomirjujočo atmosfero v svojem domu.
  • Sivkino olje se pogosto uporablja kot sestavina v masažnih oljih. Masaža s sivkino oljem lahko pomaga sprostiti mišice in duha.
  • Sivka se pogosto uporablja za izdelavo kopalnih soli, bombic in mil. Sivkina kopel je odličen način za sprostitev po napornem dnevu.
  • Sivkino olje in izvlečki se pogosto dodajajo kozmetičnim izdelkom, kot so losjoni, kreme in šamponi. Pomaga pri negi kože in las ter jim daje prijeten vonj.
  • Eterično olje sivke se uporablja za lajšanje glavobolov, nespečnosti in tesnobe. Kapljica olja na blazino ali vzglavniku lahko pomaga pri boljšem spancu.
  • Sivkini cvetovi in listi so užitni ter se lahko uporabljajo za dodajanje posebnega okusa sladicam, marmeladam in raznim jedem. V kulinariki se sivka uporablja previdno, saj je njen okus zelo močan.
  • Cvetove in liste sivke lahko posušite ter nato uporabite za izdelavo dišečih vrečk, ki so izvirno darilo.
  • Sivka je znana po svojih blagodejnih učinkih na kožo. Eterično olje sivke lahko uporabite za zdravljenje manjših opeklin, pikov žuželk in ran. Prav tako pomaga pri uravnavanju mastne kože.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite