Z zeljnim sokom nad želodčne razjede, refluks in zgago, varno tudi za nosečnice

Znam svetuje

Z zeljnim sokom nad želodčne razjede, refluks in zgago, varno tudi za nosečnice. Zdi se tako preprosta rešitev, pa se o njej ne govori prav pogosto.

Želodčne razjede ali “želodčne razjede” so rane, ki se razvijejo v sluznici želodca. Lahko povzročijo pekočo bolečino v želodcu in druge simptome, kot so prebavne motnje, zgaga ali refluks kisline.

Zdravljenje želodčnih razjed običajno vključuje zdravljenje bakterijskih okužb, ki lahko povzročijo razjede, ali zmanjšanje proizvodnje kisline, da se razjede zacelijo.

Študije na ljudeh, ki preučujejo učinke zeljnega soka na preprečevanje želodčne razjede, so stare več desetletij. Nekatere študije vir kažejo, da lahko vitamin C, ki ga najdemo v zeljnem soku, pomaga preprečevati in zdraviti okužbe s Heliobacter pylori v kombinaciji z drugimi zdravili. Heliobacter pylori je bakterija, ki povzroča okužbo v želodcu in je pogost vzrok želodčnih razjed. Mnoge od teh študij navajajo vitamin, ki ga raziskovalci imenujejo “vitamin U”. Njegovo znanstveno ime je metilmetionin sulfonijev klorid ali S-metilmetionin sulfonijev. Znanstveniki so verjeli, da lahko zmanjša vnetje in pomaga pri celjenju razjed. Kdor razmišlja o uporabi zeljnega soka za želodčne razjede, naj se posvetuje s svojim zdravstvnikom.

Kako pripraviti zeljni sok

Verjetno vsi vemo, da je zelje zelo dobro za naše zdravje. Vendar pa zelje žal mnogim povzroča prebavne težave, zato se mu izogibajo. Idealna rešitev v takšnih primerih je lahko zeljni sok. Naše telo namreč precej lažje prebavi sokove, zato je zeljni sok primeren tudi za tiste z bolj občutljivim želodcem.

Študije, ki preučujejo uporabo zeljnega soka pri želodčnih razjedah, ne zagotavljajo veliko informacij o odmerjanju za preprečevanje ali zdravljenje želodčnih razjed. Ena zgodnja študija kaže, da bi moral človek popiti liter na dan, o čemer pričajo tudi uporabniki, ki so sok uživali.

Oseba lahko naredi sok iz zelja s pomočjo sokovnika ali mešalnika. Kombinacija zeljnega soka s sadjem ali drugo zelenjavo lahko pomaga izboljšati okus.

Sestavine

  • 2 korenčka
  • 250 g zelja

Postopek


Zelje in korenje operemo in narežemo. Sestavine damo v sokovnik ali mešalnik in mešamo 3 minute. Če pripravljamo v mešalniku dodamo malo vode, da lažje popijemo. Popijemo 4 skodelice na dan, približno 1 liter.

Tudi za nosečnice

Veliko žensk občuti prvo zgago med nosečnostjo, saj ta neprijetni občutek prizadene kar tretjino bodočih mamic, predvsem na začetku nosečnosti in v tretjem trimestru.

Čeprav je zgaga v nosečnosti pogosta in večinoma neškodljiva, je lahko zelo neprijetna ter negativno vpliva na izkušnjo nosečnosti in kakovost življenja ženske. Na spletu najdemo izjave nosečnic, ki jim je ta napitek zelo pomagal.

Znanstvene študije

V študiji iz leta 1949 so raziskovalci udeležencem z želodčnimi razjedami dajali svež zeljni sok in izmerili povprečni čas, ki je bil potreben, da se razjede zacelijo.

Raziskovalci so poročali, da je šest od trinajstih udeležencev, ki so prejeli zdravljenje z zeljnim sokom, imelo povprečni čas celjenja želodčne razjede 7,3 dni. Za primerjavo, obstoječa literatura je takrat nakazovala, da je povprečni GUHT kot odziv na standardno zdravljenje 42 dni.

Kasnejše študije, objavljene v 1952 in 1956 so odkrile podobne rezultate. Raziskovalci v obeh študijah so ugotovili, da je zeljni sok ali zgoščeni zeljni sok znatno skrajšal čas celjenja peptičnih razjed, vključno z razjedami na želodcu.

O sestavinah

Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V številnih državah sta belo in rdeče zelje najpomembnejši vrtnini, takoj za paradižnikom. Čeprav je zelje jesenska zelenjava, moderni način pridelave in skladiščenja omogočajo, da je zelje na razpolago v vseh letnih časih. Zelje je že od nekdaj pomembno za prehrano ljudi, ker predstavlja redko vrtnino, ki je zaradi dolge dobe skladiščenja in kisanja, dostopna tudi pozimi.

Sestava zelja in vplivi na zdravje

Zelje je uvrščeno med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo, obenem pa je vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov, mineralov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov, med katerimi so najpomembnejši glukozinolati. Glukozinolati so žveplove spojine, ki prevladujejo v družini križnic, imajo oster vonj, grenak okus in aromo po žveplu, strokovnjaki pa jim namenjajo mnogo pozornosti predvsem zaradi antikancerogenega učinka.

Zelje ima zaradi velike vsebnosti antioksidantov močan antioksidativen učinek, s čemer preprečuje razvoj degenerativnih bolezni, ščiti celice pred poškodbami in deluje varovalno na srčno-žilni sistem. Glaven antioksidativen učinek imajo predvsem vitamin C, E in A.

Okrepitev imunskega sistema

Zelje vsebuje zelo veliko vitamina C, zato je zeljni sok kot nalašč za krepitev imunskega sistema. Z zeljnim sokom se lahko tako uspešno pripravite na hladnejše dni, ki so pred nami. Tudi v primeru da se vas je že polotil prehlad, bo prebolevanje precej hitrejše, če boste vmes pili zeljni sok.

Ublažitev vnetja v telesu

V zelju najdemo tudi ogromno antioksidantov in drugih snovi, ki zavirajo vnetja v telesu. Še posebej dobra izbira je lahko sok iz rdečega zelja, v katerem se nahaja antocianin, ki velja za izjemno močan antioksidant. Učinkovitost soka, pripravljenega iz rdečega zelja, pri zaviranju vnetij v telesu potrjujejo tudi mnoge znanstvene študije.

Zmanjševanje tveganja za raka

Ste vedeli, da zelje vsebuje tudi številne snovi, ki zmanjšujejo možnost za razvoj različnih oblik raka, predvsem raka na želodcu? Te snovi so med drugim lupeol, sinigrin in sulforafan Poleg tega, da zavirajo razvoj raka, lahko omenjene snovi, predvsem sulforafan, celo upočasnijo razrast rakavih celic pri pacientih s to nevarno boleznijo.

Zaščita živčnega sistema

Zelje, predvsem rdeče, vsebuje veliko vitamina K. Gre za vitamin, ki ima ogromno pomembnih funkcij, med katerimi je zagotovo treba še posebej izpostaviti zaščito živcev pred poškodbami. Uživanje hrane, bogate z vitaminom K, je tako izjemno pomembno za normalno delovanje živčnega sistema.

Korenček

Navadno korenje sli korenje je rastlina s približno 50 cm visokimi listi in debelo korenino. Najbolj priljubljene vrste korenja imajo večjo korenino oranžne barve, ki se običajno goji kot vrtna zelenjava in se uporablja za prehrano ljudi ali živali. Korenje lahko uživamo tako surovo kot kuhano. Tako kot ostale vrste zelenjave se tudi korenje običajno pojmuje kot zdrava prehrana, saj vsebuje različne rudnine in vitamine.

  1. Beta karoten: Korenček je znan po visoki vsebnosti beta karotena, ki je predhodnik vitamina A. Beta karoten deluje kot močan antioksidant, ki pomaga zaščititi kožo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Prav tako lahko pomaga izboljšati tonus kože in ji daje zdrav sijaj.
  2. Vitamin C: Korenček vsebuje tudi vitamin C, ki je še en močan antioksidant. Vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je ključen za ohranjanje zdrave strukture in elastičnosti kože. Prav tako pomaga pri posvetlitvi pigmentnih madežev in izenačevanju tena kože.
  3. Fitokemikalije: Korenček vsebuje fitokemikalije, kot so flavonoidi in karotenoidi, ki imajo protivnetne lastnosti. Te spojine lahko pomirjajo razdraženo kožo, zmanjšujejo rdečico in pomagajo pri zdravljenju vnetnih kožnih stanj.
  4. Hranilne snovi: Korenček je bogat z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, kot so vitamin E, kalij, fosfor, magnezij in železo. Te hranilne snovi prispevajo k zdravju kože, ji nudijo potrebna hranila in podpirajo njeno obnovo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite