Žajbljev limončelo

Znam svetuje

Limončelo je liker, ki izvira iz južne Italije in je vedno bolj priljubljen tudi pri nas. Pijemo močno ohlajenega kot aperitiv ali digestiv. Lahko mu dodajamo različna zelišča – mi smo ga pripravili z žajbljem, saj se ta odlično razume z limonami. Vendar pa žajbljevi listi vsebujejo tujon, to je rahlo strupen živčni strup, ki je topen v alkoholnih izvlečkih, zato odsvetujemo namakanje svežih žajbljevih listov v alkoholu. Če liste žajblja posušimo, se izloča bistveno manj tulona, najbolje pa je, da iz listov žajblja skuhamo močan čaj in jih šele nato uporabimo v alkoholu.

Sestavine za žajbljev limončelo

  • 0,5 l rafiniranega alkohola 96°
  • 40 listov žajblja
  • 450 g sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 4 neškropljene limone

Postopek

1Limone operemo in tanko olupimo. Uporabimo samo zunanjo lupino brez belega dela, da ne bi limončelo zagrenil. Najlažje jih bomo olupili z lupilcem za krompir.

2Limonine in olupke damo v večji steklen  v steklen kozarec, čez prilijemo 500 ml alkohola in pustimo namakati v temnem in hladnem prostoru 10 dni. Občasno pretresemo.

3Po desetih dnevih pripravimo še sirup. Vodo zavremo in jo prelijemo čez žajbljeve liste. Pustimo počivati 10 minut, nato precedimo in dobro ožamemo liste.

4V čaj stresemo sladkor, pristavimo na štedilnik in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Čaj ohladimo.

5Limonine lupinice, namočene v alkoholu, precedimo čez gazo in dobro ožamemo, da iztisnemo vso tekočino. Primešamo jo hladnemu sirupu.

6Narejen limončelo prelijemo v steklenico, dobro zapremo in pustimo počivati še vsaj teden dni ali raje dva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite