Žajbelj v žganju z medom

Znam svetuje

Z vami delimo čarobno in okusno skrivnost – recept za žajbelj v žganju z medom. Ta čudovita mešanica ne le ogreje dušo v hladnih dneh, temveč prinaša tudi številne koristi za naše zdravje. Ne le, da bo vaš dom zadišal po prijetnih začimbah, temveč bo ta napitek tudi pomagal okrepiti vaš imunski sistem ter lajšati številne zdravstvene težave.

Žajbelj je zelišče, ki ga pogosto uporabljamo ne le kot okusno začimbo v kulinariki, ampak tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Njegovo latinsko ime je (Salvia officinalis) beseda Salvia pa pomeni rešiti.

Žajbelj je bogat z vitamini ( A, B, C in K), vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Antioksidanti so pomembni za ohranjanje celic in zdravih tkiv.

V žajblju so prisotne spojine, ki imajo protivnetne lastnosti. Zato se lahko uporablja za lajšanje vnetij, na primer pri vnetem grlu. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti se žajbelj tradicionalno uporablja za lajšanje simptomov menstrualnih težav, kot so bolečine in krči.

Žajbelj ima antiseptične lastnosti, ki lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja ustne votline. Nekatere študije so pokazale, da žajbelj normalizira raven glukoze v krvi.

Vendar velja opozorilo, da žajbljevi listi vsebujejo tujon, to je rahlo strupeni  živčni strup, ki je topen v alkoholnih izvlečkih, zato odsvetujemo namakanje svežih žajbljevih listov v alkoholu. Če liste žajblja posušimo, se izloča bistveno manj tulona, najbolje je, da iz listov žajblja skuhamo močan čaj in nato pripravimo liker.

Sestavine za žajbelj v žganju z medom

  • 0,5 l vodke ali domačega žganja
  • 100 listov žajblja
  • 250 g medu
  • 0,5 vode
  • 3 neškropljene limone

Postopek

1Vodo zavremo in jo prelijemo čez žajbljeve liste. Pustimo stati 10 minut, nato precedimo in dobro ožamemo liste.

2V čaj stresemo med in mešamo toliko časa, da se med popolnoma stopi. Čaj ohladimo.

3Limone stisnemo, če nas motijo koščki limone, ki zaidejo v sok, ga precedimo.

4V čisto steklenico prelijemo žajbljev čaj, limonin sok in vodko ali žganje, dobro premešamo in pustimo odležali vsaj mesec dni, vmes ga večkrat pretresemo.

5Žajbljev liker lahko pijemo kot aperitiv ali kot digestiv, vendar z njim nikar ne pretiravajte, odsvetujemo ga predvsem nosečnicam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite