Japonske nešplje v žganju

Znam svetuje

Zimske nešplje, ki nas razveseljujejo po prvi zmrzali, ko postanejo mehke in sladke, so pri nas znane in priljubljene. Iz njih nastane tudi čudovito žganje, ki je prava poslastica. Toda v Sloveniji so rumene zgodnje japonske nešplje redkost.

Kljub svoji edinstvenosti jih le tu in tam najdemo na Primorskem, medtem ko na tržnicah v osrednji Sloveniji niso pogosto sadje.

Ta posebna drevesa izstopajo tudi po tem, da cvetijo jeseni, medtem ko njihovi plodovi na zimzelenih vejah zorijo vso zimo. Izvirajo iz Kitajske, pred tisoči leti pa so jih posvojili Japonci. Poleg Sredozemlja jih gojijo še v Afganistanu, Iranu, Keniji in Indiji.

In prav te nešplje so glavna sestavina recepta za pripravo okusnega sadnega žganja, imenovanega nešplje v žganju.

Sestavine za japonske nešplje v žganju

  • približno 1 kg nešpelj
  • žganje, obvezno tropinovec
  • sladkor po okusu

Postopek

1Nešplje dobro operite in osušite. Vsako nešpljo prerežite. Narezane nešplje nato stresite v steklen kozarec ali kozarec za vlaganje.

2Prelijte nešplje z žganjem (tropinovcem), dokler niso popolnoma prekrite. Kozarec tesno zaprite s pokrovom.

3Kozarec postavite na temno mesto, kjer ga boste pustili stati vsaj nekaj tednov ali celo več mesecev. Daljše obdobje staranja bo okusu dodalo več kompleksnosti.

4Periodično preverjajte okus tropinovca. Ko doseže želeno aromo in moč, ga lahko sladkate po okusu. Dodajte sladkor po želji in premešajte, da se sladkor raztopi. Dodajte ga postopoma, saj lahko sčasoma dodate več, če je potrebno.

6Ko je tropinovec dosegel želen okus in sladkost, ga prelijte skozi fino cedilo ali gazo v drugo stekleno posodo, da odstranite nešplje in druge delce.

7Kozarec tesno zaprite in shranite na hladnem in temnem mestu.

Če vas zanima …

Tropinovec je odličen aperitiv ali digestiv, in njegova aroma in okus se izboljšujeta z daljšim staranjem. Sladkor v receptu je prilagodljiv, zato ga prilagodite svojim preferencam. Uživajte v svojem domačem sadnem žganju!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite