Lignji polnjeni z jurčki in lisičkami

Morda vas zanima

- Oglas -

Pri nas je v navadi, da jurčke pripravljamo predvsem z mesom, medtem ko zlasti v japonski in tajski kuhinji, gobe pogosto kombinirajo z ribami oziroma morskimi sadeži. Ta recept je zanimiva kombinacija morja in gozda, dveh izjemno priljubljenih sestavin v naših kuhinjah. Našo jed smo pripravili z jurčki in lisičkami, lahko pa uporabimo katere koli gobe.

Sestavine

  • 600 g srednje velikih lignjev
  • 200 g gob – lisičke in jurčki
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1/2 svežega čilija – neobvezno
  • 1 žlica svežega, nasekljanega peteršilja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 2 limoni – sok

Postopek

1Za pripravo polnjenih lignjev, moramo začeti od začetka, torej s čiščenjem. Najprej ločimo lovke od trupa in skrbno spraznimo notranjost lignja. Lovke odrežemo nad očmi. Temeljito speremo pod tekočo vodo in odstranimo še notranjo kost.

2Očiščene lignje posušimo s papirnato brisačko. Lovke damo posebej. Stisnemo sok dveh limon. Dodamo malo soli in prelijemo po lignjih. Pustimo nekaj časa počivati, to nam pomaga, ga bodo lignji ostali mehki in pripomore k intenzivnejšemu okusu.

3Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Gobe temeljito očistimo in narežemo na kocke. Lovke drobno narežemo.

4V ponvi segrejemo polovico oljčnega olja in na njem popražimo nasekljano čebulo, ko ta postekleni in se zmehča, dodamo česen, lovke in nasekljan čili. Ko česen zadiši, dodamo še narezane gobe.

5Dušimo 10-15 minut, da se gobe zmehčajo in izhlapi vsa tekočina. Posolimo in popopramo in umaknemo z ognja. Pustimo, da se masa ohladi. Dodamo še peteršilj in drobtinice.

6Lignje osušimo s papirnato brisačko in jih napolnimo s pripravljeno mešanico gob. Polnimo do približno dveh tretjin in zapremo z zobotrebcem.

7Na ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in na njem popražimo polnjene lignje, pražimo približno pet minut, da lepo enakomerno porjavijo, vmes jih nekajkrat obrnemo.

8Zalijemo z belim vinom in na močnem ognju kuhamo nekaj minut, da povre polovica tekočine.

9Postrežemo takoj, najboljše s svežo zeleno solato ali rukolo.

Prejšnji članekMesne polpete
Naslednji članekRibji paprikaš
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -