Rižota z jurčki

Znam svetuje

Rižota z jurčki, prava poslastica za ljubitelje gurmanskih doživetij, združuje bogate okuse zemlje s krepko teksturo riža, ustvarjajoč jed, ki bo vašo kuhinjo napolnila s harmonijo in toplino. V kuhinji se danes odprejo vrata kulinaričnega čarobnega gozda, polnega dišečih jurčkov in kremaste rižote.

Rižota z jurčki je jed, ki nas popelje v čarobni svet kulinaričnih užitkov. Ta okusna kombinacija kremastega riža in značilne arome svežih jurčkov vas bo popeljala skozi okuse narave.

Pri kuhanju rižote je pomembno postopno dodajanje tekočine, ob stalnem mešanju, da se sprosti škrob in ustvari kremasta struktura. Arborio riž je odličen za absorpcijo okusov in omak, kar ga naredi priljubljenega pri pripravi različnih rižot, tudi z različnimi sestavinami, kot so zelenjava, meso, ribe ali morski sadeži.

Sestavine za rižoto z jurčki

  • 300 g arborio riža
  • 200 g svežih jurčkov, očiščenih in narezanih na rezine
  • 1 čebula, fino nasekljana
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1,5 l zelenjavne juhe (tople)
  • 100 ml suhega belega vina
  • 60 g parmezana, naribanega
  • 3 žlice masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj, nasekljan, za posip

Postopek

1 V ponvi segrejte eno žlico oljčnega olja. Dodajte narezane jurčke in jih pražite, dokler ne porjavijo. Odstranite jih iz ponve in postavite na stran.

2 V isto ponev dodajte preostalo olje. Dodajte čebulo in česen ter ju pražite, dokler se ne zmehčata, približno 5 minut. Dodajte arborio riž in ga pražite nekaj minut, da se obloži z oljem in nekoliko postekleni. Zalijte z vinom in kuhajte, dokler polovica tekočine ne izhlapi.

3 Postopoma dodajajte toplo zelenjavno juho, eno zajemalko naenkrat. Mešajte in počakajte, da riž absorbira tekočino, preden dodate naslednjo zajemalko. Kuhanje naj traja približno 18-20 minut, oziroma po navodilih z embalaže.

4 Ko je rižota skoraj kuhana, vrnite pražene jurčke in mešajte, da se enakomerno porazdelijo po rižoti.

5 Dodajte maslo, nariban parmezan in mešajte, da dobite kremasto teksturo. Po okusu dodajte sol in poper. Rižoto pokrijte in pustite, da počiva nekaj minut, preden postrežete.

6Rižoto postrezite na krožnikih, posujte s svežim nasekljanim peteršiljem in po želji dodajte še nekaj naribanega parmezana.

7 Rižoto postrezite toplo, po želji okrašeno z rdečim poprom in rukolo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite