Losos v ponvi

Znam svetuje

S pripravo lososa v ponvi je težko zgrešiti, le izsušiti ga ne smemo. Losos v ponvi po tem receptu je skorajda osnova peke lososa v ponvi. Ponev najprej dobro segrejemo, šele potem dodamo oljčno olje, po ponvi posujemo grobo morsko sol in na njo damo lososa s kožo ter ga še malo posolimo od zgoraj. Lososa ne obračamo, le opazujemo, kako se spreminja barva mesa. Ko spodnja polovica fileja spremeni barvo, je losos pripravljen.

Losos v ponvi in njegov okus

Recept za lososa v ponvi prinaša sočen, nežen in bogat okus svežega lososa, ki je zaradi hrustljave kože še posebej zanimiv. Groba morska sol in sveže mlet črni poper mu dodata rahlo začinjenost in subtilno poudarijo naravno aromo ribe. Oljčno olje, v katerem je losos pražen, obogati okus z nežno sadno noto. Skupaj tvorijo okusno harmonijo, ki bo navdušila ljubitelje morskih jedi.

Okus lososa v ponvi je poseben zaradi več dejavnikov. Prvič, losos je sam po sebi izjemno okusna riba, z nežno, mastno teksturo in bogatim, naravnim okusom morja. Koža, ki je hrustljava zaradi praženja v ponvi, dodaja kontrasten element med hrustljavostjo in sočnostjo mesa.

Dodajanje grobe morske soli poudari naraven okus ribe in dodaja rahlo hrustljavost ter izboljša okus mesa. Sveže mlet črni poper doda rahlo pikantnost, ki dopolnjuje bogatost okusa lososa.

Pomembno je tudi oljčno olje, ki se uporablja za praženje. Olje doprinese s svojim karakterističnim sadnim in nežnim okusom, ki se lepo združi z okusom lososa.

Vse te sestavine v kombinaciji ustvarijo okusno jed, kjer se prepletajo raznoliki okusi, ki naredijo lososa v ponvi posebno okusno in privlačno jed.

Prehranska vrednost lososa v ponvi

Približna ocena prehranske vrednosti za 100 gramov pripravljenega lososa v ponvi:

  • Energijska vrednost: približno 206 kcal
  • Beljakovine: približno 25,5 g
  • Ogljikovi hidrati: približno 0 g
  • Maščobe: približno 11 g
    • Nasičene maščobe: približno 1,6 g
    • Mononenasičene maščobe: približno 4,7 g
    • Polinenasičene maščobe: približno 3,2 g
  • Holesterol: približno 68 mg
  • Vlaknine: približno 0 g
  • Sol: približno 53 mg

Losos v ponvi predstavlja odličen vir visoko kakovostnih beljakovin in zdravih maščob, kot so omega-3 maščobne kisline, ob enem pa vsebuje zmerno količino kalorij in nizko količino ogljikovih hidratov, kar ga uvršča med zdrave in hranilno bogate obroke. Ta jed je primerna za tiste, ki si želijo uravnotežen obrok s koristnimi maščobami, hkrati pa tudi okusnim in zadovoljujočim okusom lososa.

Sestavine za lososa v ponvi

  • 700 g lososovega fileja s kožo
  • 1,5 žlice oljčnega olja
  • groba morska sol
  • 3 ščepce soli
  • 3 ščepce sveže mletega popra

Postopek

1File lososa operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačkami. Morebitne majhne koščice odstranimo s pinceto. File razrežemo na štiri približno enako velike kose. Kose lososa rahlo začinimo s soljo.

2Na srednje močnem ognju dobro segrejemo ponev. V segreto ponev vlijemo olje, bogato posolimo z grobo soljo in nato na ponev položimo kose lososa s kožo. Brez premikanja in obračanja jih pečemo, dokler samo zgornja polovica ostane rožnata.

3Lososa postrežemo, začinimo s sveže mletim poprom in ponudimo še toplega.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšamo to jed:

Dodajanje svežih zelišč in začimb: Uporabite sveža zelišča, kot so peteršilj, koper, rožmarin ali timijan ter jih dodajte med pčripravo lososa v ponvi ali kot dekoracijo pred postrežbo za dodaten okus.

Marinada: Marinirajte lososa v mešanici limoninega soka, oljčnega olja, česna, origana in druge začimbe po želji pred praženjem. Marinada bo obogatila okus ribe.

Zelenjavna priloga: Pripravite svežo zelenjavno prilogo, kot so pečena ali dušena zelenjava (npr. bučke, brokoli, paradižnik) za dodatno hranilno vrednost in barvito okrasitev lososa v ponvi.

Oreščki: Dodajte hrustljave oreščke, kot so mandlji, pinjole ali orehi za teksturno raznolikost in okus.

Limonina lupinica: Dodajte naribano limonino lupinico med pripravo ali kot dekoracijo za osvežitev okusa.

Mediteranski dodatki: Dodajte črne oljke, kapre ali sušene paradižnike za intenzivnejši okus in mediteranski pridih.

Dodaten vir vlaknin: Postrezite lososa ob prilogi iz kvinoje, ječmena ali bulgurja za dodaten vir vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite