S pripravo lososa v ponvi je težko zgrešiti, le izsušiti ga ne smemo. Losos v ponvi po tem receptu je skorajda osnova peke lososa v ponvi. Ponev najprej dobro segrejemo, šele potem dodamo oljčno olje, po njem posujemo grobo morsko sol in na njo damo lososa ter ga še malo posolimo – naj se mu koža dotika ponve. Lososa ne obračamo, le opazujemo, kako se spreminja barva mesa. Ko spodnja polovica fileja spremeni barvo, je losos pripravljen.
Sestavine za lososa v ponvi
- 700 g lososovega fileja s kožo
- 1,5 žlice oljčnega olja
- groba morska sol
- 3 ščepce soli
- 3 ščepce sveže mletega popra
Postopek
1File lososa operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačkami. Morebitne majhne koščice odstranimo s pinceto. File razrežemo na štiri približno enako velike kose. Kose lososa rahlo začinimo s soljo.
2Na srednje močnem ognju dobro segrejemo ponev. V segreto ponev vlijemo olje, nato pa v ponev položimo kose lososa. Brez premikanja in obračanja jih pečemo, dokler samo zgornja polovica ostane rožnata.
3Lososa postrežemo, začinimo s sveže mletim poprom in ponudimo še toplega.