Testenine z jurčki in pršutom

Znam svetuje

Testenine z jurčki in pršutom, ta odlična kombinacija okusov in tekstur, kjer se vsak grižljaj spremeni v pravi užitek.

Jurčki so zdrava hrana iz naših gozdov, njihova prisotnost je pogosto znak zdravega gozda.

Rastejo v sožitju z nekaterimi vrstami dreves, v jesenskem času in so priljubljena sezonska poslastica. Nabiranje jurčkov je tradicionalna dejavnost v mnogih kulturah, ki označuje prihod jeseni.

Jurčki so odličen vir beljakovin, ki so bistvenega pomena za rast in obnovo celic v našem telesu. To jih uvršča med bolj hranljive vrste gob.

V jurčkih najdemo tudi vitamine, minerale in antioksidante, ki lahko podpirajo naš imunski sistem in nas zaščitijo pred boleznimi, bogati so predvsem s selenom.

Jurčki so ena redkih vrst gob, ki jih je lahko prepoznati in so relativno varni za nabiranje in uživanje. Kljub temu je priporočljivo biti pozoren pri nabiranju in se posvetovati z izkušenimi nabiralci.

Jurčki so priljubljeni v kulinariki zaradi svojega edinstvenega okusa. Uporabljajo se v različnih jedeh, kot so omake, rižote, juhe in seveda testenine.

Sestavine za  testenine z jurčki in pršutom

  • 400 g špagetov ali kakih drugačnih testenin
  • 350 g svežih jurčkov
  • 100 g tanko narezanega pršuta
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 vejici svežega timijana za okras
  • sol
  • poper

Postopek

1Jurčke temeljito očistimo in narežemo. Špagete skuhamo v slanem kropu po navodilu z embalaže, prihranimo dve zajemalki vode, v kateri se kuhajo testenine.

2Večjo ponev rahlo namastimo z oljčnim oljem, segrejemo in v njej na hitro pocvremo narezan pršut. Cvremo nekaj minut, da se hrustljavo zapeče, ne sme se nam zažgati. Vmes ga vsaj enkrat obrnemo. Ko so koščki pršuta zapečeni in hrustljavi, jih poberemo iz ponve.

3Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.

4V isto  ponev dodamo dve žlici oljčnega olja, na njem cvremo čebulo dokler ne postekleni (približno 4 minute), nato dodamo česen in polovico peteršilja, ko česen zadiši pa še očiščene in narezane jurčke.

5Dušimo 10 minut, da izhlapi vsa tekočina, ki so jo spustili jurčki, nato zalijemo z belim vinom in kuhamo še 5 minut, da izhlapi ves polovica tekočine.

6V ponev stresemo kuhane špagete, zalijemo s smetano in eno zajemalko  vode, v kateri so se kuhali, dobro premešamo in, če se nam zdijo testenine presuhe, dodamo še malo vode, v kateri so se kuhale.

7Vmešamo še parmezan in ob stalnem mešanju kuhamo minutko do dve, da se okusi lepo povežejo.

8Špagete porazdelimo na krožnike, potresemo s svežim, nasekljanim timijanom in peteršiljem in po vrhu še s hrustljavim pršutom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite