Najpreprostejše sušenje gob

Znam svetuje


Sušenje gob je preprosto opravilo in odličen način, kako pripraviti zaloge za zimo. Sušene gobe lahko uporabimo v različnih jedeh, kot so juhe, omake, ali jih vključimo kam drugam, pri čemer voda, v kateri so se namakale, prinese odličen okus.

Večina nabranih gob je najverjetneje že končala v juhah, omakah in ocvrtih jedeh. V primeru, da ste nabrali preveč gob in ne veste, kako jih porabiti, vam predlagamo, da jih posušite. Sušene gobe so prav tako vsestranske kot sveže, zato je sušenje odličen način za ohranitev vašega gozdnega ulova.

Sušenje gob v pečici

Postopek sušenja gob je preprost. Svetujemo, da gobe narežete na tanke rezine, jih položite na peki papir in jih sušite v pečici pri temperaturi med 40 in 70 stopinjami Celzija približno eno uro.

Ko postanejo gobe popolnoma suhe (tako suhe, da jih lahko prelomite), jih ohladite in shranite v dobro zaprtem steklenem kozarcu ali drugi nepropustni posodi.

Sušenje gob na soncu

Gobe najprej dobro očistite, odstranite črvive, nagnite, premehke in vodene dele, nato pa jih narežete na pol centimetra debele rezine. Pomembno je, da gob pred sušenjem ne perete. Nato jih razporedite na podlago iz kartona, lesa ali platna in jih sušite na sončnem mestu z dobro ventilacijo.

V zadnjem času se lahko uporabljajo tudi električni bio sušilniki. Med sušenjem gobe večkrat obrnite. Ko sonce zaide, jih prestavite v zaprt prostor, da se ne navlažijo. Naslednje jutro, ko se spet pokaže sonce, jih ponovno postavite na odprt prostor.

Pazite, da jih ne zmoči dež, saj jih lahko v tem primeru posušite v rahlo ogreti pečici. Gobe so suhe, ko se lahko prelomijo ali zdrobijo, če jih stisnete.

Nasvet

Pred sušenjem gob ne smemo umivati z vodo, temveč jih preprosto očistimo s ščetko ali papirnatimi brisačami.

Kako ponovno hidrirati sušene gobe?

Sušene gobe lahko uporabite tako, kot bi sveže, vendar jih morate najprej rehidrirati. To lahko naredite tako, da uporabite tako imenovani french press za pripravo kave. Sušene gobe stresemo v french press in jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo, da se namakajo od 20 minut do ene ure, nato pa potegnemo za ročico, da iz gob iztisnemo čim več arome.

Nato lahko zopet hidrirane gobe uporabite v juhi, omaki ali drugih jedeh. Prav tako lahko uporabite vodo, v kateri so se gobice namakale, saj ima odličen okus. Če nimate french pressa, lahko gobe enostavno odtegnete z rokami ali s pomočjo vilic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite