Juha z gobami in proseno kašo

Znam svetuje

V hladnejših dneh ni nič boljšega kot juha z gobami in proseno kašo.

Ta juha je več kot le obrok; je prava topla odeja, ki vas bo objela v trenutkih, ko si zaželite nekaj toplega, hranljivega in preprosto okusnega. Priprava je enostavna, rezultat pa odličen.

Prosena kaša je naravni vir številnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami, vitamini B kompleksa, minerali (kot so fosfor, magnezij in železo) ter antioksidanti. Ta raznolikost hranil prispeva k celoviti prehranski vrednosti.

Proseno zrno je naravno brez glutena.  Zaradi svoje visoke vsebnosti vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov prosena kaša prispeva k stabilizaciji ravni sladkorja v krvi.

Prosena kaša je prilagodljiva sestavina, primerna za različne jedi, od juh do sladic. S svojim nežnim okusom omogoča, da jo kombinirate s številnimi drugimi sestavinami.

Sestavine za juho z gobami in proseno kašo

  • 250 g prosene kaše
  • 200 g svežih gob narezane na rezine
  • 3 krompirji, olupljeni in narezani na kocke
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 korenčka, narezana na kolute
  • 2 stebli zelene, narezani na kocke
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 1 liter zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička suhega timijana
  • sol
  • poper

Postopek

1Proseno kašo temeljito operemo v večji količini vode. Krompir olupimo in narežemo na kocke, korenček ostrgamo in prav tako narežemo. Česen in čebulo drobno nasekljamo. Zeleno narežemo.

2V velikem loncu segrejemo  oljčno olje na srednji temperaturi. Dodamo sesekljano čebulo ter pražimo približno pet minut, dokler se ne zmehča.

3Najprej dodamo česen, ko ta zadiši pa še korenček, zeleno in narezane gobe.

4Uporabimo lahko katerekoli gobe, okus bo še boljši, če imamo več vrst gob, recimo, jurčke, lisičke, golobice…

5Na zmerni temperaturi pražimo približno pet minut, da gobe spustijo tekočino in se zelenjava nekoliko zmehča.

6V lonec stresemo še oprano proseno kašo in krompir, nekoliko pocvremo, nato zalijemo z jušno osnovo.

7Juho začinimo, dodamo timijan in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo lonec in kuhamo približno 20-25 minut, dokler krompir in prosena kaša nista kuhana.

8Postrežemo še vročo s kosom dobrega, domačega kruha.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite