Carski praženec

Znam svetuje

Carski praženec ima več imen, po katerem ga prepoznamo. Zagotovo ste slišali za šmorn ali šmoren, to ime pa smo preoblikovali iz nemškega kaiserschmarren, kar v prevodu pomeni cesarjeve drobtine. Tradicionalna avstrijska sladica je dejansko sladko kuhano testo, narejeno iz moke, mleka, jajc, sladkorja in soli. Pogosto ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s sadnim kompotom, na primer jabolčnim, pa z brusnično marmelado ali s kepico vaniljevega sladoleda.

Po eni od različic legende naj bi ta sladica nastala, ko je cesar Franc Jožef I. naročil kuharju, naj mu pripravi palačinke. Kuharju palačinke niso in niso uspele, zato jih je narezal na koščke, posul s sladkorjem in postregel kot Kaiserschmarren ter ostal živ.

Sestavine za carski praženec

  • 3 beljaki
  • 3 rumenjaki
  • 4 dag sladkorja
  • 5 dag moke
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • limonina lupina
  • 4 dag v rumu namočenih rozin (po želji)
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 2 dag masla

Postopek

1Beljake malo posolimo in stepemo v čvrst sneg.

2V drugi skledi zmešamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico in moko, ki smo ji prej dodali pecilni prašek in jo presejali. Ko dobimo gladko testo, vanj nežno vmešamo stepene beljake in odcejene rozine.

3Testo vlijemo v ponev in ga na srednji vročini počasi pečemo približno 5 minut, da se začnejo delati mehurčki. Nato ponev prestavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija, in pečemo še približno 10 minut. Ko je carski praženec zlato-rjav, je pripravljen.

4Ko je carski praženec pečen, ga razdrobimo z dvema vilicama, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite