Testenine in rižote
Široki rezanci s piščancem in šitakami
Ko si začelite res dobre testenine. Sestavine 25 posušenih gob šitak 100 g svežih šitak 350 ml vroče vode 1 jedilna žlica olivnega olja 3 fileji piščančjih prsi 1 čebula 1 žlička...
Zelenjavne jedi
Mavrahi z jajci
Mavrahi ali smrčki so odlične in okusne gobe, ki jih nabiramo že marca. So pogojno užitne gobe, vsebujejo majhno količino termo labilnih toksinov, ki...
Priloge
Enostavna gobova omaka
Če imamo kakršnekoli gobe, nam idej za odlično kosilo res ne sme manjkati. Enostavno in hitro pripravimo omako, z njo prelijemo testenine, njoke, popečene...
Gobe
Betičasta prašnica (Lycoperdon perlatum)
Čeprav ne spada v sam vrh med užitnimi gobami, je betičasta prašnica užitna in dobra, dokler je mlada. Spada med trebuhaste glive (Gasteromycetales), pri...
Gobe
Navadna mokarica (Clitopilus prunulus)
Navadna mokarica je odlična in užitna goba z nekoliko posebnim okusom in vonjem. Zaradi izjemne podobnosti z nekaterimi strupenimi vrstami, priporočamo, da to gobo...
Gobe
Marčna polževka, marčevka (Hygrophorus marzuolus)
Čeprav pomlad ni ravno tisti letni čas, ko nas kar odnese v gozd na lov za gobami, je za poznavalce gob marec privlačen čas,...
Gobe
Kostanjevka, kostanjasti polstenovec (Imleria badia)
Kostanjevka je pri nas in v številnih evropskih kuhinjah zelo cenjena goba, posebej mlajši primerki. Pogosto jo primerjajo z njenim daljnim sorodnikom jurčkom, vendar...
Gobe
Rumeni ježek (Hydnum repandum)
Malokatero vrsto gob tako z gotovostjo prepoznamo, kot ravno ježke. Od ostalih vrst jih loči trosovnica, ki je sestavljena iz navzdol obrnjenih iglic. Čeprav...
Mesne jedi
Pečen piščanec polnjen z gobami
Pečen piščanec polnjen z gobami za ljubitelje perutnine in aromatičnih gob. Sestavine 1 piščanec 750 g svežih šampinjonov 4 jajca 200 ml kisle smetane 3 žlice drobtin peteršilj 1 žlica vegete sol poper olje Postopek 1Gobe nasekljamo...
Gobe
Rdečkasta mušnica (Amanita rubescens)
Rdečkasta mušnica je goba, ki jo zelo pogosto najdemo v naših gozdovih. Njena pomembna značilnost je, da je surova strupena, kuhana pa zelo okusna...