Regratov med – zdravilne lastnosti

Znam svetuje

Regratov med je odlična alternativa navadnemu medu, saj ga pripravljamo iz regratovih cvetov in sladkorja. Vsebuje številne koristne snovi, ki jih najdemo v regratovih cvetovih. Med njimi so flavonoidi, antioksidanti, ki imajo protivnetne, protimikrobne in antioksidativne učinke. V njem je kalij, ki uravnava krvni tlak in delovanje srca. V cvetu so tudi karotenoidi, pigmenti, ki dajejo regratu njegovo rumeno barvo in imajo antioksidativne učinke. Regrat vsebuje še različne vitamine in minerale, vključno z vitaminom C, vitaminom K, vitaminom A in železom.

  • Regratov med deluje protivnetno, saj vsebuje fitokemikalije, ki pomagajo zmanjšati vnetja v telesu.
  • Pomaga pri zmanjšanju krvnega tlaka, kar pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem.
  • Pomaga pri zmanjšanju holesterola.
  • Zdravi manjše rane in opekline na koži.
  • Pomirja kašelj in vneto grlo.

Zelo pomembno pa je, da cvetove nabiramo spomladi, ko je sredica cveta še v popku. Nabiramo ga na neonesnaženih področjih, stran od prometnih cest in onesnaženja s škropivi.

Sestavine za regratov med

  • 4 skodelice svežih regratovih cvetov
  • 4 skodelice vode
  • 4 skodelice sladkorja
  • 1 limona

Postopek

1Najprej pripravimo regratove cvetove. Odstranimo jih s stebel in dobro operemo pod hladno vodo. Pustite, da se posušijo na zraku.

2V velikem loncu zmešamo 4 skodelice vode in 4 skodelice sladkorja. Na zmernem ognju segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

3Nato dodamo sveže cvetove regrata v sladkorno vodo. Dobro premešamo in pustimo, da se mešanica kuha 30 minut na nizki temperaturi.

4Po 30 minutah kuhanja odstranimo lonček z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno mešanico precedimo skozi gazo v drugo posodo, da odstranite vse koščke in cvetove regrata.

5Dodamo sok ene limone in ponovno premešamo. Mešanico postavite na srednje visok ogenj in jo kuhamo, dokler se ne zgosti in postane sirupasta, kar običajno traja 30 minut. Odstranite z ognja in pustimo, da se ohladi.

6Regratov med prelijemo v kozarčke in shranimo v hladilniku.

Nasvet

7Uporabljamo ga v zdravilne namene in kot nadomestek za navadni med pri kuhanju, peki ali kot sladilo za čaj in druge napitke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite