Dušena teletina

Znam svetuje

Dušena teletina je specialiteta, pri kateri ne moremo zgrešiti, saj je teletina lahko prebavljivo meso, tudi po kuhanjui ostane rožnata in postane tako mehka, da se topi v ustih.

Na kaj moramo paziti pri dušenju teletine?

Pri dušenju teletine je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov in nasvetov, da dosežete najboljši okus, teksturo in varnost pri pripravi:

 1. Izbira kosa mesa: Za dušenje izberite kose teletine, primerne za počasno kuhanje, kot so ramstegno, pleče ali drugi kosi, ki so bolj mišičasti. Telesa, ki so bolj gibčna in bolj uporabljena, bodo ob dušenju postala nežnejša in okusnejša.
 2. Priprava mesa: Meso pred dušenjem običajno rahlo posolite in popoprate ter po potrebi povaljate v moki. Ta postopek bo pomagal razviti okuse in teksturo med kuhanjem.
 3. Priprava zelenjave: Pred začetkom dušenja pripravite zelenjavo, ki jo boste uporabili za podlago in okus. Lahko uporabite čebulo, korenje, zeleno, por, česen in druge zelenjavne sestavine.
 4. Barvanje mesa: Preden dodate tekočino, kot je juha ali vino, opečite meso na vročem olju. To bo mesu dodalo okusno zlatkasto skorjo in izboljšalo okus.
 5. Izbira tekočine: Za dušenje uporabite tekočino, kot je juha, vino ali kombinacija obeh. Tekočina bo pomagala ustvariti okusno omako in preprečila, da bi se meso izsušilo med kuhanjem.
 6. Nizka temperatura kuhanja: Dušenje se izvaja pri nizkih temperaturah, običajno na štedilniku ali v pečici. Nizka temperatura omogoča, da se meso počasi kuha, postopoma razvijajoč arome in omogoča, da se meso zmehča.
 7. Čas kuhanja: Dušenje zahteva čas, da se meso popolnoma zmehča in da se okusi razvijejo. Čas kuhanja se lahko razlikuje glede na velikost kosov mesa in izbrano temperaturo.
 8. Ohranjanje vlage: Poskrbite, da se med kuhanjem ohranja dovolj vlage v posodi. Pokrijte posodo s pokrovom, da preprečite izgubo vlage in posledično izsušitev mesa.
 9. Okusen zaključek: Pred koncem kuhanja lahko dodate začimbe, zelišča ali druge sestavine, da poudarite okus in izboljšate končni rezultat.
 10. Preverjanje končne teksture: Meso je dušeno, ko je mehko in se lahko enostavno razkosava z vilicami. Preverite, ali je meso doseglo želeno mehkobo, preden ga postrežete.
 11. Ohlajanje in shranjevanje: Če imate preostalo dušeno teletino, jo ohladite na sobno temperaturo, preden jo shranite v hladilnik. Pazite, da meso shranite v hermetično zaprti posodi ali embalaži.

S temi nasveti in pazljivostjo lahko dosežete odlično dušeno teletino z bogatimi okusi, nežno teksturo in zadovoljivim užitkom.

Tukaj so nekatere glavne lastnosti teletine:

 1. Nežnost: Teletina velja za eno najnežnejših vrst mesa, saj so mišice mladih telet še nežne in manj razvite. To pomeni, da je teletina običajno zelo nežna, sočna in se stopi v ustih.
 2. Marmoriranost: Teletina je pogosto dobro marmorirana, kar pomeni, da je maščoba enakomerno porazdeljena med mišicami. To prispeva k dodatni sočnosti in okusu mesa ter pomaga preprečiti, da bi postalo pretrdo med kuhanjem.
 3. Svetlejša barva: Teletina je običajno svetlejše barve kot meso starejših živali. To jo ločuje po videzu in jo naredi primernejšo za nekatere jedi, kjer želimo ohraniti svetlo barvo mesa.
 4. Nežen okus: Zaradi svoje mladosti in manjšega razvoja mišic ima teletina nežen in subtilen okus, ki je prijeten in ne preveč intenziven.
 5. Hitrejša priprava: Zaradi svoje nežnosti se teletina hitreje pripravi kot meso starejših živali. To je lahko praktično za pripravo hitrih jedi.
 6. Prilagodljivost: Teletina je vsestranska in se lahko uporablja za različne priprave, od pečenja in dušenja do priprave juh in enolončnic.
 7. Prehranska vrednost: Teletina je dober vir beljakovin z visoko biološko vrednostjo, vsebuje pa tudi pomembne hranilne snovi, kot so železo, cink, vitamin B12 in druge vitamine skupine B.

Zakaj je dušena teletina nekaj posebnega?

Dušena teletina je posebna zaradi svojega postopka priprave, okusa in teksture, ki jo doseže. Tu je nekaj razlogov, zakaj je dušena teletina lahko nekaj posebnega:

 1. Nežnost mesa: Pri dušenju se teletina počasi kuha pri nizkih temperaturah, kar omogoča, da se meso zmehča in postane izjemno nežno. Meso se praktično topi v ustih, kar je posledica dolgotrajnega kuhanja v vlago bogati okolici.
 2. Razvoj bogatih okusov: Med dolgotrajnim kuhanjem se okusi razvijajo in intenzivirajo. Meso absorbira arome začimb, zelenjave in tekočin, v katerih se kuha, kar prinaša bogate in kompleksne okuse.
 3. Skrbno izbrane sestavine: Pri pripravi dušene teletine se običajno uporabljajo kakovostna teletina, zelenjava, zelišča in tekočina (npr. vino, jušna osnova), ki skupaj ustvarijo harmonične okuse in teksture.
 4. Nizka temperatura kuhanja: Pri dušenju se meso kuha pri nizkih temperaturah, kar omogoča, da se ohranijo hranilne snovi v mesu in se izognemo pretirani izgubi okusa.
 5. Občutek udobja: Dishes like braised veal often evoke a sense of comfort and nostalgia. The slow cooking process and the resulting tender meat can bring a feeling of warmth and satisfaction.
 6. Prilagodljivost: Dušena teletina je osnova za različne jedi in regionalne različice. Lahko se pripravi na različne načine, z različnimi dodatki in omakami, kar omogoča prilagajanje okusu in preferencam.
 7. Eleganca: Kljub svoji preprosti pripravi ima dušena teletina eleganten okus in videz, zaradi česar je primerna za posebne priložnosti ali večerje.
 8. Sproščeno kuhanje: Dolgotrajno kuhanje pri nizkih temperaturah omogoča, da se jedi posveti manj pozornosti med kuhanjem, kar je lahko zelo priročno za tiste, ki želijo pripraviti okusno jed, ne da bi ves čas stali ob štedilniku.

Dušena teletina torej ni le običajna kulinarična izbira, temveč se izkaže kot posebna jed, ki združuje okusne arome, nežno teksturo in občutek zadovoljstva.

Svinjska mrežna pečenka

Sestavine za dušeno teletino

 • 700 g telečjega stegna
 • 400 g korenja
 • 2 manjša krompirja
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • 2 čebuli
 • 2 dl belega vina
 • 0,5 dl oljčnega olja
 • timijan
 • poper
 • sol
 • lovorov list

Postopek

1Telečje meso narežemo na malo večje kocke, korenja na kolobarje in na polovice, čebulo sesekljamo, krompir pa olupimo in narežemo na majhne kocke.

2Na malo olja prepražimo čebulo, dodamo meso in korenje. Pražimo, dušimo in dolivamo vodo po potrebi.

3Ko je meso na pol dušeno, dodamo krompir, paradižnikovo mezgo, belo vino, timijan, lovor in začimbe po okusu. Dušimo, dokler se meso ne zmehča.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite