S hladno vodo do zdravja

Znam svetuje

Ste opazili, da se ljudje čedalje več kopajo in namakajo v mrzli vodi tudi pozimi? Ste mislili, da so enostavno nori? Morda so res, a za tem se skriva skrb za zdravje. V vodi, ki ima pod 14 stopinj Celzija, metabolizem pospešimo za kar 350 odstotkov! Potrebno je poudariti, da tega nikar ne počnite brez dihalnih priprav in mrzlega plavanja ne začnite z nenadnim skokom v vodo.

Zakaj leden tuš ali kopanje v mrzli vodi?

Športniki uporabljajo kadi, polne mrzle vode in ledu, saj tako spodbudijo okrevanje mišic po napornih treningih. Obstajajo tudi t. i. ledene komore.

Leden tuš oziroma kopanje v mrzli vodi izboljša krvni pretok, poveča oskrbo celic s kisikom, dviguje imunski sistem, zmanjšuje telesno težo in pospeši okrevanje mišic.

Za začetek je dovolj, če naše redno tuširanje zaključimo s 15 do 30 sekundami hladne vode, ki na koncu preide v mrzlo. Postopoma nadaljujemo vedno dlje in z bolj mrzlo vodo. Tudi do deset minut. Med samim ledenim tuširanjem dihamo globoko in počasi. Pravilo, ki ga skušajmo upoštevati, govori o vdihu, ki traja vsaj 6 sekund, nakar dih nekaj sekund zadržimo in ga 6 sekund tudi izdihujemo. Tako se grejemo.

Ko ledeni tuš postane premalo in je naše telo pripravljeno na naslednji korak, lahko začnemo s plavanjem, kopanjem in namakanjem v mrzli vodi.

Pomembno je, da celotnega telesa ne šokiramo s takojšnjim skokom v mrzlo vodo, ampak mu damo čas, da se privadi. V vodo vstopajmo odločno, ne omahujmo s korakom in namenom. Zavedajmo se, da bo kri iz okončin, kjer se bodo žile stisnile, pospešeno prišla na pomoč trupu in k vitalnim organom ter jih grela. In to še kako!

Presenetilo nas bo, da počasen, spoštljiv in obenem odločen vstop v mrzlo vodo in potop v njej lahko povzroča ugodje. Ohranimo naš globok dih, vzamimo si nekaj minut in se namakajmo. Sprostimo se, dihajmo zavestno, ne ustrašimo se mrzlih udov, osredotočimo se na tople dele svojega telesa, tja usmerimo pozornost in se grejmo še s pozitivno mislijo. Ko pa se odločimo za slovo od vode, nas bo še najbolj osrečilo dejstvo, da nas na kopnem sploh ne zebe! Rdeča koža bo jasno pokazala, kako dobro smo prekrvavljeni.

Hitro se preoblečimo, kar v dvojno trenirko, flis in bundo, rokavice in kapa prav tako pridejo prav ter užijmo sproščujoč občutek prekrvavljenega, s kisikom nahranjenega, ppomlajenega telesa. Po takšnem plavanju se marsikaj zdi lažje in jasneje.

Praviloma smo lahko v vodi največ toliko časa, kot ima voda stopinj. Če ima voda 5°C, smo v tej vodi lahko največ 5 minut. Vedno poskrbimo, da kopanje izvajamo varno in vsaj na začetku ne počnimo tega sami, brez družbe.

Če vas zagrabi krč, že v vodi iztegnite nogo ali roko v smer, ki je nasprotna od krča, če ne popusti, vodo zapustite. Še vedno se lahko vrnete. Normalen pojav je tudi ščemenje v zadnjem delu vrata, pod možganskim deblom, kjer pa je tudi t. i. rjava maščoba, ki je odličen varuh telesa. Če vam je neprijetno, lahko zapustite vodo ali pa se skušate sprostiti, zaplavati, počasi namočiti še vrat in počakati, da ščemenje popusti. Kajti dejansko popusti. Morda še tole: s pravilnim dihanjem boste pred prehladom zavarovali tudi mehur in reproduktivne organe, zato je ta skrb odveč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite