Sirup iz črne redkve proti kašlju

Znam svetuje

Sirup iz črne redkve proti kašlju je stara ljudska rešitev, ki blaži trdovraten kašelj in čisti naša pljuča. Črna redkev je v kombinaciji z medom še toliko bolj učinkovita.

Sestavine za sirup iz črne redkve proti kašlju

  • 1 večja črna redkev
  • med
  • limonin sok (po želji)

Postopek

1Redkvi odrežemo rep in klobuk, da bo ravno stala. Od spodaj, torej od repa pa do sredine črne redkve izdolbemo toliko mesa, da lahko v luknjo damo dve žlici medu. Pokrijemo z redkvinim repom, ki smo ga odrezali, in pustimo počivati približno dva dneva, da redkev spusti sok.

2Sirup iz črne redkve proti kašlju lahko naredimo tudi tako, da redkev naribamo in jo precedimo. Redkvinemu soku dodamo žlico medu in sok pol limone ter ga shranimo v pokritem kozarcu v hladilniku. Zaužijemo eno žlico sirupa na dan.

Med pomembnejšimi hranilnimi snovmi v črni redkvi so:

Črna redkev (Raphanus sativus var. niger L.) je vrsta redkve, zelenjave, ki je član družine križnic (Brassicaceae). Gojimo jo zaradi njenih korenin, ki so običajno temno vijolične do črne barve, čeprav se lahko pojavijo tudi v drugih odtenkih. Koren je pogosto v obliki stožca in ima ostro, pekoč okus.

Dietalna vlakna: Črna redkev vsebuje precej vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine pomagajo pri urejanju prebave in preprečujejo zaprtje. Poleg tega nekatere snovi v redkvi spodbujajo proizvodnjo žolča, kar prispeva k lažjemu prebavljanju.

Vitamini: V črni redkvi so prisotni različni vitamini, vključno z vitaminom C, ki deluje kot močan antioksidant, ter vitamini skupine B, kot so folna kislina, riboflavin in niacin.

Minerali: Med minerali, ki jih vsebuje črna redkev, so kalij, magnezij, kalcij, železo in fosfor. Ti minerali so pomembni za različne funkcije v telesu, vključno z zdravjem kosti, krvnega obtoka in živčnega sistema.

Antioksidanti: Črna redkev vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Antioksidativni učinki lahko prispevajo k splošnemu zdravju.

Fitokemikalije: Črna redkev vsebuje različne fitokemikalije, ki imajo lahko protivnetne in protirakave lastnosti. Med njimi so spojine, kot so glukozinolati, ki dajejo redkvam značilen okus in vonj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite