Macerat materine dušice

Znam svetuje

Macerat materine dušice je preprost za pripravo, še posebej v času, ko materina dušica (Thymus vulgaris L.) vse naokoli cveti in diši, le v naravo se moramo odpraviti in jo nabrati. Materina dušica pomaga pri odstranjevanju sluzi iz dihalnih poti, macerat pa se uporablja za lajšanje kašlja, bronhitisa in drugih dihalnih težav. Macerat lahko damo v čaj ali v inhalacije.

Ker je materina dušica znana po svojem učinku na prebavo, se macerat uporablja tudi za lajšanje prebavnih težav, kot so napenjanje, krči, slabost, zaprtje in prebavne motnje. Dodamo ga v čaj ali k prebavnim tonikom.

V materini dušici so:

Eterično olje: Materina dušica vsebuje eterično olje, ki je odgovorno za njen močan vonj in okus. Glavne sestavine eteričnega olja materine dušice so timol, karvakrol, p-cimen in cineol. Eterično olje je tudi odgovorno za antimikrobne lastnosti rastline.

Flavonoidi: Materina dušica vsebuje različne flavonoide, kot so apigenin, luteolin, troskoside in drugi. Flavonoidi so antioksidanti, ki imajo lahko protivnetne in protirakave lastnosti.

Fenolne kisline: Materina dušica vsebuje fenolne kisline, kot so rožmarinska kislina, kavna kislina in druge. Fenolne kisline imajo antioksidativne lastnosti in lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov.

Minerali: Materina dušica vsebuje tudi različne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in cink. Ti minerali so pomembni za zdravje kosti, krvnega obtoka, mišic in imunskega sistema.

Poleg teh sestavin materina dušica vsebuje še vitamin C, vitamin A, vlaknine ter fitokemikalije z antimikrobnimi in protivnetnimi lastnostmi.

Macerat materine dušice nas torej pomirja in sprošča telo, saj vsebuje aromatične spojine, ki preganjajo stres, tesnobo, nespečnost in živčno napetost. Dodamo ga v kopel ali aromatično olje za masažo. Z njim čistimo manjše rane, odrgnine in ga namažemo na pike žuželk. Lahko ga celo uporabimo za izpiranje ustne votline.

Pomembno je, da uporabljamo macerat iz materine dušice zmerno, saj je močan.

Sestavine za macerat iz materine dušice

  • 1 skodelica posušene materine dušice
  • bazno olje (npr. olivno olje, mandljevo olje, sončnično olje ali drugo olje po izbiri)
  • steklen kozarec s pokrovom

Postopek

1Nežno operemo sveže cvetove materine dušice in jih posušimo. S stebelc odtrgamo zelene lističe materine dušice in jih prav tako uporabimo za macerat. Dodali bodo intenzivnost. Materino dušico sušimo na zraku, v suhem prostoru nekaj dni. V dehidratorju pa, seveda, precej krajši čas. Uporabna nam je tudi pečica, ki jo segrejemo na 100 do 120 stopinj Celzija in zelišče sušimo nekaj ur.

2V steriliziran kozarec damo cvetove in listke materine dušice ter jih prelijemo z alkoholom, ki mora popolnoma prekriti zelišče. Kozarec dobro zapremo, postavimo na temno in suho mesto in maceratu damo vsaj 2 tedna časa. Občasno ga tudi pretresemo. Dlje časa kot bomo dušico namakali, boljši bo macerat.

3Po pretečenem času macerat precedimo skozi fino sito ali gazo ter z leseno žlico ostanke materine dušice dobro stisnemo, da nam da še zadnjo kapljico.

4Macerat materine dušice prelijemo v čisto steklenico ali več manjših stekleničk ter dobro zapremo. Macerat hranimo v hladnem in temnem prostoru, da ohranimo njegovo kakovost.

1 komentar

  1. Z alkoholom izdelujemo tinkturo – alkoholni izvleček. Za macerate se uporablja osnovno olje in zelišče – oljni izvleček

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite