Ognjičev macerat

Znam svetuje

Ognjičev macerat je preprost za izdelavo. Potrebujemo le kakovostno oljčno, kokosovo, mandljevo ali jojobino olje in primerno količino cvetov ognjiča. Po nekaj tednih namakanja cvetov v olju bomo dobili macerat. Iz njega lahko izdelamo tudi ognjičevo mazilo, ki nam bo še dolgo in dobro služilo. Ognjič deluje proti bakterijam, blaži vnetja, spodbuja imunski sistem, vendar pa je po drugi strani tako blag, da je varen za uporabo tudi pri dojenčkih, otrocih, kroničnih bolnikih in starejših.

Cvetove nabiramo vse od junija pa do septembra.

Uporaba ognjičevega macerata

  1. Kožne težave: Ognjič je znan po svojih blagodejnih učinkih na kožo, macerat ognjiča pa se uporablja za nego različnih kožnih težav, vključno s suho kožo, razdraženo kožo, opeklinami, vnetimi ranami, ekcemi, dermatitisom, aknami in razpokano kožo. Nanesete ga neposredno na prizadeto območje ali ga uporabite v obliki mazila ali kreme.
  2. Pomirjanje kože: Ognjič ima pomirjujoče lastnosti, zato se macerat pogosto uporablja za pomiritev razdražene kože, zmanjšanje srbenja in rdečice ter lajšanje nelagodja na koži. Lahko se uporablja tudi za pomiritev sončnih opeklin.
  3. Zdravljenje ustne votline: Ognjičev macerat se lahko uporablja za izpiranje ustne votline in grla. Ima antiseptične lastnosti in pomaga pri zdravljenju razjed v ustih, aft in vnetega dlesni. Lahko ga dodate v vodo za izpiranje ali uporabite kot sestavino v ustnih vodicah.
  4. Zaščita rastlin: Ognjičev macerat se lahko uporablja tudi za zaščito rastlin. Zaradi svojih antimikrobnih lastnosti se lahko uporablja za preprečevanje bolezni in škodljivcev na rastlinah. Macerat razredčite z vodo in ga uporabite kot naravno pršilo za rastline.
  5. Medicinska nega: Uporablja se za zdravljenje manjših poškodb, modric, opeklin, pikov žuželk, hemoroidov in drugih težav.

Sestavine za ognjičev macerat

  • posušeni cvetovi ognjiča
  • hladno stiskano rastlinsko olje (najpogosteje uporabljamo oljčno, kokosovo, mandljevo ali jojobino olje)

Postopek

1Najprej temeljito operemo kozarce in pokrovčke, jih steriliziramo in posušimo.

2Pripravimo cvetove ognjiča: odstranimo jim stebla in morebitne smeti. Uporabimo enako količino cvetov, kot je prostornina kozarcev. Cvetove damo v kozarčke in jih prelijemo z oljem. Cvetovi morajo biti dobro prepojeni in pokriti z oljem. Premešamo jih z leseno žlico.

3Steklene kozarce dobro zapremo, pod pokrovček po možnosti damo tudi kos tkanine, postavimo jih na temno mesto, kjer je le malo svetlobe in počakamo 4 do 6 tednov. Dlje kot čakamo, bolj učinkovit macerat bomo naredili. Med tem kozarce občasno pretresemo, da so sestavine ves čas enakomerne pomešane.

4Po pretečenem času kozarčke odpremo in macerat precedimo skozi fino cedilo ali gazo. Iz cvetov, ki ostanejo, iztisnemo vso olje – damo jih v gazo in dobro ožamemo.

5Macerat znova natočimo v kozarčke, pokrijemo s pokrovom in uporabimo, ko ga potrebujemo. Shranimo ga v suhem in temnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite