Mazilo, ki pomaga pri luskavici, suhem ekcemu, razjedah in opeklinah

Znam svetuje

Mazilo, ki pomaga pri luskavici, suhem ekcemu , razjedah in opeklinah si lahko naredi vsak kar sam. Postopek je zelo enostaven, rezultat pa naravno mazilo, ki vam bo pomagalo pri lajšanju teh težav. Rastlino najdemo na svojem ali sosedovem vrtu. Tole prav posebno rastlino imamo za plevel, vendar je vse prej kot to. Imenujemo jo navadna zvezdica ali kurja črevca.

Navadna zvezdica je polna hranil, kot so vitamini A, B in C, železo, magnezij in cink. Te so pomembne za krepitev splošnega imunskega zdravja za zaščito telesa pred boleznimi. Vsebuje flavonoide, fitosterole in druge antioksidante, ki se borijo proti škodljivim prostim radikalom.

Sestavine za mazilo, ki pomaga pri luskavici, suhem ekcemu, razjedah in opeklinah

Za macerat ali zeliščno olje

  • 25 gramov posušene navadne zvezdice
  • 150 ml oljčnega olja

Za mazilo

  • 50 ml olja navadne zvezdice
  • 2 žlički čebeljega voska

Postopek

Za počasno maceracijo

Kozarec napolnite z zeliščem. Nalijte olje in pustite, da se listi popolnoma potopijo na dno kozarca.
Kozarec zamašite in postavite na temno mesto za 6 tednov, pri čemer kozarec redno stresajte. Po 6 tednih precedite poparek v stekleno posodo.

Za hitro maceracijo

Skupaj zmešajte zelišče in olje. Prepričajte se, da olje popolnoma prekrije zelišča. V dvojnem kotlu (vodna kopel) segrevajte na nizki temperaturi vsaj 2 uri. Vedno preverite, ali ima spodnja posoda ves čas dovolj vode, da zagotovite pravilno segrevanje. Mešanico precedite v čist steklen kozarec. Ohladite na sobno temperaturo.

Za mazilo

Segrejte vodo v dvojnem kotlu na srednji temperaturi.
Dodajte olje navadne zvezdice in čebelji vosek. Mešajte, dokler se čebelji vosek popolnoma ne stopi. Odstavite z ognja in nalijte mazilo v pločevinasto posodo ter pustite, da se ohladi.

Uporaba

Mazilo se lahko uporablja za različne težave s kožo. Uporabite ga za srbečo kožo, luskavico, izpuščaje, ekcem ali suho kožo. Izdelek je varen za otroke in se lahko uporablja za blaženje pleničnih izpuščajev in manjših ureznin.

Če vas zanima …

Navadno zvezdicolahko nabiramo vse leto. Vsi njeni nadzemni deli so užitni, zato jih lahko poljubno odrežete.

Pri nabiranju lahko odrežete celotno rastlino in pustite približno 2 do 3 cm stebla nad koreninami. Na spodnjem steblu lahko še zrastejo novi listi, ki bodo na voljo za žetev naslednji teden.

Lahko traja približno en teden, da se popolnoma posuši zaradi vsebnosti vode.

Posušene liste potrgajte s stebla in jih shranite v čist zidan kozarec. Kozarec hranite stran od sončne svetlobe, da bodo listi zdržali do enega leta.

Navadno zvezdico lahko za prihodnjo uporabo shranite s sušenjem mladih rastlin. Rastline združite v majhne sklope in jih z vrvico privežite okoli stebla. Snope obesite, da se posušijo na hladnem in suhem mestu, ali pa jih postavite v dehidrator.

Macerati so maščobni izvlečki iz zdravilnih rastlin. Človeka spremljajo že stoletja ali celo tisočletja in so del tradicionalnega zeliščarstva marsikaterega naroda. Tudi v Sloveniji so nam dobro poznani. Sprva so jih izdelovali predvsem na svinjski (ali drugi živalski) maščobi, kasneje pa smo pričeli uporabljati rastlinska olja, ki so zadnja leta bolj zaželena, pa tudi dostopnejša kot so bila včasih.

Macerat izdelamo tako, da rastlinski material namakamo v maščobi. Skozi postopek, ki mu pravimo maceracija, se lipofilne (maščobotopne) učinkovine iz rastlin, počasi prenesejo v maščobo in jo tako obogatijo z zdravilnimi snovmi. Odvisno od tega katero rastlino izberemo, izdelujemo macerat iz svežega ali suhega rastlinskega materiala, ki ga v olju namakamo od dveh pa vse do petih tednov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite