Sladki janež

Znam svetuje

Uporaba sladkega janeža, te južnoevropske trajnice, ki je hkrati zelišče, začimba in zelenjava, ima že tisočletno tradicijo. Priljubljen je bila že pri strarih Grkih in Rimljanih, poznali so ga tudi na Kitajskem, v Indiji in Egiptu. Po vsej Evropi že od nekdaj uporabljajo sladki janež predvsem s svežimi in prekajenimi ribami. Med več znanimi različicami divjega in gojenega janeža imajo tiste, ki uspevajo v srednji Evropi in Rusiji, nekoliko grenkejši okus.

Florentinski sladki janež (finocchio L.) je enoletna rastlina, priljubljen je pa predvsem zaradi okusnega, gomoljasto odebeljenega spodnjega dela stebla ter mladih poganjkov, ki jih uživamo kuhane kot zelenjavo.

Njegovi listi imajo sladek vonj po janežu in niso grenki, zato so priljubljena priloga tako presnim kot kuhanim jedem. Florentinski sladki janež je manjši od navadnega, oba pa imata modro zelene pernate liste in od pomladi do jeseni privlačne svetlo rumene cvetove.

Sladki janež in njegova imena

  • koprc, gomoljni, navadni komarček, fenkelj, koromač (finocchio L.).

Uporabni deli

  • Listi: sveži in posušeni
  • Stebla: sveža in posušena
  • Semena: posušena

Zelišča in začimbe, s katerimi se najbolje ujema

Peteršilj, origano, žajbelj, timijan, čili.

Shranjevanje

Sveži listi: v polivinilasti vrečki v hladilniku ali fino sesekljani, zamrznjeni v ledenih kockah. Lahko jih tudi namočimo v oljčno olje ali vinski kis. V takšnem primeru sladki janež damo v steklen kozarec, ga napolnimo do 2/3 in prilijemo olje oziroma kis. Tekočina naj sega vse do vrha kozarca.

Posušena stebla in semena: v nepredušno zaprtih posodah v hladnem, temnem prostoru.

Koristni nasveti

Sveže liste uporabljamo za garniranje ribjih jedi. Semena na lahno zmečkamo v možnarju, da se sprosti njihova aroma. Za indijske jedi jih pred uporabo popražimo. Njihove kalčke lahko dodamo tudi zelenim solatam.

Izboljšuje okus

Celi sveži listi: pečeni ali praženi v morski hrani in zelenjavnih juhah …
Sesekljani sveži listi: v majonezi, omakah, nadevih, juhah, omaki vinaigrette, k zelenjavi, solatam iz morskih sadežev, svinjini …
Semena: s kruhom, pikantnim biskvitom, z omakami, začinjenimi mesnimi jedmi, s curryjem, k jedem iz zelja, jabolčnim pitam …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite