Ingver

Znam svetuje

Odebeljena podzemna korenika ingverja, trstiki podobne rastline s čudovitimi cvetovi, je v kuhinjah azijskih dežel zelo pogosta sestavina; takoj za soljo je po pomenu druga začimba. V tropskih predelih Azije gojijo ingver že več kot 3000 let, njegova prava domovina pa ni znana. Že precej pred rimskimi časi so ga uporabljali tudi na Bližnjem vzhodu in v južni Evropi. Portugalci so ga naselili v Afriki, Španci pa so ga odnesli v Zahodno Indijo, kjer se je najbolj uveljavil na Jamajki; od tam so od 16. stoletja naprej zadovoljevali dobršen del evropskih potreb, trgovske poti pa so se razpredle tudi drugam.

Zaradi svojega čistega, svežega in opojnega okusa je ingver priljubljena začimba tako sladkim kot pikantnim jedem, največji mojstri v njegovi uporabi pa so na Vzhodu. Znane so različne oblike ingverja: lahko je svež, posušen, vložen, vkuhan v sirup ali kristaliziran. V kitajski kuhinji je svež ingver, tako zaradi okusa kot zaradi čvrstosti, bolj priljubljen od posušenega.

Sesekljanega, zdrobljenega v prah, narezanega v režnje ali paličice ga kot začimbo dodajamo neštetim mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem. Rožnati ingver iz razsola, na Japonskem imenovan gari, je tam običajna začimba za sushi. Japonci imajo tudi posebno orodje, oroshigane, ki je namenjeno zgolj za strganje svežega ingverja.

Ingver v kuhinji

V kuhinjah na Zahodu je uporaba ingverja prav tako raznovrstna. Morski hrani daje bolj svež in rezek priokus, poživlja neizrazite jedi in blaži težo mastnega mesa, kot je račje ali svinjsko. Ingver je imeniten v marinadah, dobro pa se ujema tudi s citrusi in sojino omako ter nič manj s česnom in čebulo. Sveža ingverjeva korenika mora imeti močno in čvrsto meso; če so korenike dolge, je to znamenje zrelosti, pri čemer moramo vedeti, da je meso starejših korenik bolj pekoče in vlaknasto. Pri strganju vlakna niso ovira, lahko pa so napoti, kadar hočemo koreniko narezati na tanje režnje.

Sveži ingver lahko do enega tedna hranimo v hladnem prostoru, v hladilniku, ovit v papirnate brisače in shranjen v plastični vrečki pa bo trajal tudi več tednov. Prašek iz posušenega ingverja ima povsem drugačen okus kot sveža korenika, zato v receptih enega ni mogoče nadomestiti z drugim; prašek je boljši pri sladkih jedeh, kot so biskviti, pudingi in sladki kruhi, izvrstno pa se poda tudi k pečenim jabolkam in rabarbari.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite