Macerat kamilice

Znam svetuje

Macerat kamilice je preprosto za izdelavo, le odločiti se morate, v katero od hladnostiskanih olj boste namočili nabrane cvetove kamilice (Matricaria chamomilla L.). V jojobino, mandljevo, sončnično, oljčno ali morda kokosovo? Vsa bodo hvaležna spremljava temu zdravilnemu maceratu.

Macerat kamilice lahko uporabljate kot osnovno olje v različnih kozmetičnih izdelkih, kot so losjoni, kreme, mazila ali olja za masažo. Macerat kamilice ima pomirjujoče lastnosti, zato je priljubljen pri negi kože, zlasti suhe in občutljive. Uporabite ga lahko tudi za masažo ali dodate nekaj kapljic v kopel za sprostitev.

Macerat kamilice se uporablja v različne zdravilne namene zaradi svojih blagodejnih lastnosti:

  1. Nega kože: Macerat kamilice je priljubljen sestavni del kozmetičnih izdelkov za nego kože. Zaradi svojih pomirjujočih in protivnetnih lastnosti se uporablja za nego suhe, razdražene ali občutljive kože. Lahko se uporablja kot sestavina v losjonih, kremah, mazilih ali oljih za masažo.
  2. Umirjanje kože: Macerat kamilice je znan po svojih pomirjujočih lastnostih. Uporablja se za lajšanje srbenja, draženja, opeklin, vnetja kože in manjših kožnih težav, kot so ekcemi ali dermatitis.
  3. Sprostitev in pomiritev: Kamilica ima tudi pomirjujoč učinek na telo in um. Macerat kamilice se lahko uporablja v aromaterapiji ali kot sestavina v masažnih oljih za sproščujočo masažo. Pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe in nespečnosti.
  4. Ustna nega: Macerat kamilice se lahko uporablja kot naravna sestavina v ustnih izpiranjih ali zobnih pastah za pomiritev razdraženega dlesni, lajšanje bolečin v ustih ali zdravljenje manjših vnetij v ustih.
  5. Prebavne težave: Kamilica ima blagodejne učinke na prebavni sistem. Macerat kamilice se lahko uporablja kot dodatek v zeliščnih čajih ali infuzijah za lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, krči, vetrovi ali vnetje želodca.

Sestavine za macerat kamilice

  • 1 skodelica posušenih cvetov kamilice
  • 2 skodelici olja (mandljevo, jojobino, kokosovo, oljčno, tudi sončnično olje)
  • čiste steklenice s pokrovom

Postopek

1Posušene cvetove kamilice damo v stekleno posodo – če imamo možnost, izberimo posodo s temnim steklom. Posoda naj bo polna do 2/3.

2Čez cvetove prelijte izbrano olje. Cvetove morate povsem prekriti, drugače lahko splesnijo in se macerat pokvari. Olje natočite čisto do vrha stekleničke.

3Stekleničko dobro zaprite in jo postavite na temno, suho mesto. Pustite, naj se kamilica namaka vsaj 4 do 6 tednov. Dlje časa kot se namaka, bolj zdravilen bo macerat.

4V čakanju, da se macerat naredi, posodo občasno pretresemo.

5Ko napoči njegov čas, macerat precedite skozi fino sito ali gazo. Tudi iz cvetov dobro iztisnite vso olje.

6Macerat shranite v sterilizirane, temne stekleničke, dobro jih zaprite in dajte na hladno in temno mesto, da bodo še dolgo polne zdravilne moči.

Macerat za masažo

Pri uporabi macerata kamilice v olju za masažo je priporočljivo upoštevati, da dodamo približno 10-15 ml macerata kamilice na vsakih 100 ml olja za masažo.

Če želimo bolj izrazite učinke kamilice, lahko damo tudi večjo količino macerata – in obratno tudi manj macerata, če ne potrebujemo intenzivnosti.

Pri mešanju olja za masažo s maceratom kamilice vedno dobro premešajmo združene sestavine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite