Vložena rdeča pesa v vinskem kisu

Znam svetuje

Nič ni boljšega, kot sredi zime odpreti kozarec doma vložene rdeče pese z začimbami, ki so nam všeč in ravno prav kisle. Sok rdeče pese znižuje krvni tlak in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Je tudi bogat vir železa, kalija, magnezija in folne kisline.  

Sestavine za vloženo rdečo peso v vinskem kisu

  • 2 kg rdeče pese
  • 1/2 litra vinskega kisa
  • 1 liter  vode
  • 2 jušni žlici soli
  • 2 jušni žlici sladkorja
  • začimbe po okusu – kumina, lovor, česen …

Postopek

1Preden se lotimo vlaganja, moramo upoštevati nekaj pravil. Pesa mora biti sveže nabrana, za vlaganje izberemo majhne do srednje velike gomolje, najbolje je, da so vsaj približno enako veliki.

2Peso vedno kuhamo celo, pustimo tudi nekaj centimetrov stebel in celo korenino, da pesin sok med kuhanjem ne odteče. Srednje velike pese se bodo kuhale približno 45-55 minut, pomembno je tudi, da jo kuhamo v velikem loncu in na zmerni temperaturi. Pesa je kuhana, ko je mehka, kar preizkusite tako, da jo prebodete z vilicami, ki morajo gladko zdrseti v gomolj.

3Ko je pesa kuhana, jo pustimo kar v vodi v loncu, v katerem se je kuhala, da se ohladi. Drugače lahko postane trda.  

4Hladno olupimokar s prsti, saj gre koža gladko dol, če je pravilno kuhana in ohlajena – nadenemo si rokavice, da nas moti, da se nam ob lupljenju prsti obarvajo močno rdeče.

5Peso narežemo ali naribamo na tanke rezine.

6Pečico segrejemo na 100°C.  V njej 10 minut steriliziramo kozarce. Nato temperaturo znižamo na 90°C.

7V loncu zavremo vodo, kis, sladkor, sol in začimbe.

8V še tople kozarce naložimo narezano rdečo peso in zalijemo z vrelim kisom. Kozarce dobro zapremo in postavimo v ogreto pečico. Po desetih minutah pečico izklopimo in kozarce pustimo v njej, da se počasi ohlajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite