Sirup iz murv s pomarančo

Znam svetuje

Ste opazili, da dozorevajo murve? Sirup iz murv bo odlično ujel vroče poletje in spomin na otroške čase, ko smo jedli murve in bili povsem zapackani z njihovim sokom. Ne vem, kateri mami je uspelo te madeže spraviti iz naših majic.

Murve so sadno drevo, ki pripada družini murvovk (Moraceae L.). Obstaja več vrst murv, najbolj znane pa so bele murve (Morus alba) in črne murve (Morus nigra). Murve so doma v Aziji, vendar so razširjene po vsem svetu. Najbolj prepoznaven del murve je njen sadež – majhna, sočna in sladka jagoda, znana kot murva. Jagode murv so v obliki dolgih ali okroglih plodov različnih barv – od bele do temno vijolične. Murve so bogate z vitamini, minerali, antioksidanti in prehranskimi vlakninami.

  1. Vitamini: Murve so bogate z različnimi vitamini, vključno z vitaminom C, vitaminom K, vitaminom E in različnimi vitamini skupine B, kot so tiamin, riboflavin, niacin in folna kislina. Vitamini so pomembni za zdravje kože, imunskega sistema, celično presnovo in splošno dobro počutje.
  2. Minerali: Murve vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo, fosfor, cink in mangan. Ti minerali so ključni za pravilno delovanje telesa, vključno z uravnavanjem elektrolitov, zdravjem kosti, tvorbo krvi in ​​funkcijo encimov.
  3. Antioksidanti: Murve vsebujejo antioksidante, kot so flavonoidi, antocianini, karotenoidi in polifenoli. Ti antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu, zmanjšujejo oksidativni stres in lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami.
  4. Prehranske vlaknine: Murve vsebujejo prehranske vlaknine, kot so topne in netopne vlaknine. Prehranske vlaknine prispevajo k zdravju prebavnega sistema, spodbujajo redno blato in pomagajo uravnavati raven holesterola v telesu.
  5. Sladkorji: Murve vsebujejo naravne sladkorje, predvsem fruktozo in glukozo, kar jim daje sladkast okus.

Poleg prehranske vrednosti imajo murve tudi zdravilne lastnosti in se v tradicionalni medicini uporabljajo za lajšanje prebavnih težav, povečanje energije in izboljšanje zdravja kože.

Sestavine za sirup iz murv s pomarančo

  • 2 kg plodov murve
  • 6 pomaranč
  • 2 neškropljeni limoni
  • 1,5 kg sladkorja
  • 40 g citronske kisline (2 zavitka)

Priprava

1Murve speremo pod hladno vodo in jih damo v lonec. Stisnemo sok iz treh pomaranč. Dobro operemo limoni in ju narežemo na slab centimeter debele rezine. Če ne vemo, ali so bile škorpljene ali ne, jih olupimo.

2Sok pomaranč prelijemo na oprane murve, dodamo limonine rezine, sladkor, premešamo in pokrijemo. Pustimo 24 ur na hladnem, še najboljše, če počivajo v hladilniku. Vmes vse skupaj večkrat premešamo, da se sladkor stopi.

3Vzamemo še en večji lonec in nanj položimo cedilo. Murve in sok precedimo skozi. Nič hudega, če udejo tudi semena, saj sok potem še enkrat precedimo. Tole je postopek, ki sicer traja malo dlje časa, ampak je vreden truda.

4Nato lonec postavimo na kuhalno ploščo in ga segrejemo do 75°C. Z zajemalko poberemo penice. Sirup iz plodov murve je pripravljen za stekleničenje, vanj stresemo le še vrečki citronske kisline in premešamo.

5Vzamemo čiste steklenice, ki jih predhodno steriliziramo in vanje nalijemo sirup. Steklenice zavijemo v brisačo in jih pustimo, da počivajo, dokler se ne ohladijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite