Marmelade brez sladkorja

Znam svetuje

Velja zmotno prepričanje, da za vkuhavanje marmelad potrebujemo sladkor.

Ta je res naravni konzervans, ampak sladkorju se je potrebno izogniti, če se le da. In pri marmeladah se da. Pri pripravi marmelad pa bodite pozorni na dve stvari.

Prva je, da je sadje res zrelo, da razvije svoje naravne sladkorje in druga, da pazljivo očistite sadje vseh nagnitih ali plesnivih delov. Sploh plesnive sadeže raje zavrzite.

Nekatero sadje, predvsem kisla jabolka, kutine, slive in limone imajo veliko naravnega pektina, lahko ga dodajamo drugemu sadju in tako hitreje zgostimo recimo jagodičevje. Sadje z malo pektina so marelice, fige, borovnice, češnje in breskve.

Prav tako so nekatere vrste sadja dovolj sladke, da ne potrebujejo dodanega sladkorja, recimo fige, slive in grozdje.

Bolj kislo sadje, pa sladkamo z bolj sladkim. V jagodno marmelado, na primer, lahko dodamo jabolka. Lahko jih sladkamo tudi s suhim sadjem, predvsem dateljni ali suhimi slivami.

Pri kuhanju sadja uporabljamo začimbe, cimet, vaniljo, klinčke, meto in meliso, limonino lupinico in limonin sok, pomaranče, skratka, kar nam paše. Odlično se obnese tudi ingver.

Kuhanje skrajšamo, kar se da, da ohranimo čim več vitaminov in encimov, ki se uničijo pri dolgotrajnem kuhanju. Pa še nekaj ne pozabite, ščepec soli. Soli v marmeladi ne boste čutili, ta le poudari okus sadja. Uporabite jo res malo, na en kilogram sadja 2-3 g soli.

Marmelada brez sladkorja je bolj tekoča od navadne, če imamo raje bolj gosto marmelado, uporabljajmo naravna želirna sredstva, na primer Agar agar, ki ga pridobivajo iz alg in je brez okusa. Tega vedno damo v hladno sadno kašo, ob stalnem mešanju počakamo, da zavre in pustimo nekaj minut, Agar agar aktiviramo z vretjem.

Še nekaj je pomembno, shranjevanje marmelade. Marmelade brez sladkorja so enako obstojne, kot tiste s sladkorjem. Pri kuhanju moramo biti pozorni na nekaj stvari. Kozarčke in pokrovčke dobro operemo in steriliziramo v pečici pri 90–100 ºC (10 minut).

Vedno izbiramo majhne kozarčke, ker ko marmelado odpremo, se lahko hitreje pokvari. Marmelado nalivamo do roba kozarčkov, potrudimo se, da v njem ni zraka. Nekajkrat potolčemo s kozarčkom po pultu, če je marmelada pregosta, si pomagamo z žlico.

Še vročo marmelado dobro zapremo in počasi, pokrito ohlajamo. Tako se bo ustvaril vakum. Če se nam kakšen kozarček ne zapre, ob pritisku na pokrovček, se le ta upogiba, jo damo hladilnik in hitro pojemo.

Za hitrejše kuhanje marmelad, sadje očistimo, malo narežemo in zmiksamo v blenderju. Lahko tudi s paličnim mešalnikom. Tako sadno kašo postavimo na štedilnik, dodamo začimbe (v vrečko iz gaze, da jih kasneje lahko poberemo ven), zavremo, če dodajamo želirno sredstvo, pustimo vreti nekje 2-3 minute, če ne, pa nekoliko dlje, približno 20-30 minut, da se sadna kaša začne zgoščevati.

Prelijemo v kozarčke, zapremo in naša marmelada je gotova. Ker nima dodanih sladkorjev, imamo pravi okus po svežem sadju in jo lahko jemo brez slabe vesti.

Uporabljamo jo lahko povsod, v palačinkah, sladicah, odlična je v jogurtih ali skuti, za pripravo smutijev, mi jo imamo radi tudi z mesnimi jedmi, predvsem piščancem.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite