Vloženi regratovi popki v kisu

Znam svetuje

Vloženi regratovi popki v kisu so odlična zamenjav za vložene kapre, nekoliko bolj grenki, pa vendar zelo okusni.

Najbolj zamudno pri pripravi je seveda nabiranje popkov. Nabirajte regratove popke na območjih, ki niso onesnažena s pesticidi ali drugimi kemikalijami. Izberite travnike stran od prometnih cest in industrijskih območij. Regrat namreč filtrira zrak, tako da vsrkava v liste sestavine, ki pa so za nas škodljive.

Najboljši čas za nabiranje regratovih popkov je spomladi, preden rastline začnejo cveteti, ko so popki še zaprti in kompaktni.  Največ zdravilnih učinkovin regrat vsebuje v zgodnji pomladi, pozneje pridobiva v listih grenčine, zdravilne snovi pa se selijo v korenino.

Izbirajte le tiste popke, ki so kompaktni, zaprti in nimajo znakov poškodb ali gnitja. Popki bi morali biti svetlo zelene barve. Ne odrežite vseh popkov z iste rastline. Pustite dovolj popkov, da se rastlina lahko še naprej razvija.

Ko ste nabrali popke, jih temeljito operite pod hladno tekočo vodo, da odstranite morebitne ostanke zemlje ali insektov.

Sestavine za vložene regratove popke v kisu

  • 200-300 g  regratovih popkov – približno
  • 0,2 dl kisa za vlaganje – 6%
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 5 poprovih zrn
  • 1 lovorov listi
  • 1 strok česna (olupljeni in narezani na rezine)
  • kozarčki za vlaganje

Postopek

1Regratove popke dobro operite in, če je potrebno, odstranite zunanji trši cvetni list.

2V večjem loncu zavrite vodo in dodajte regratove popke. Kuhajte jih 5 minut, nato odcedite.

3V drugem loncu zmešajte kis, sol, sladkor, poper, lovorov list in česen in mešanico zavrite.

4Pripravite kozarce za vlaganje tako, da jih temeljito operete in sterilizirate, najbolje v pečici.

5Regratove popke zložite v pripravljene kozarce.  

6Prelijte jih z vročo mešanico kisa, pri čemer pazite, da so regratovi popki dobro prekriti.

7Zaprite kozarce in jih obrnite na glavo, da se ustvari vakuum. Počakajte, da se popolnoma ohladijo.

8Shranjujte v hladnem in temnem prostoru. Poskusite jih lahko po treh dneh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite