Kuhana mlada koruza

Znam svetuje

Kuhana mlada koruza je kulinarična specialiteta poletja. Ko se poletje prevesi v svoje najtoplejše dneve, je čas, ko na vrtovih in trgih zasijejo zlate in sočne mlade koruze. Te sladke in hrustljave poslastice so sinonim za poletje, ki jih lahko uživamo na številne načine – pečene na žaru, v solatah ali pa preprosto kuhane.

Mlada koruza, znana tudi kot “baby koruza” ali “mini koruza”, je pridelana oblika koruze (koruznega storža), ki se pobere, ko je še mlada in majhna ter preden doseže polno zrelost. Mlada koruza je priljubljena sestavina v kuhinji in se pogosto uporablja v različnih jedeh.

Glavne značilnosti mlade koruze so:

 1. Velikost: Mlada koruza je precej manjša od zrele koruze. Običajno je dolga samo nekaj centimetrov in ima tanke storže ter majhne koruzne zrnice.
 2. Nežen okus: Mlada koruza ima nežen in sladek okus, podoben okusu zrele koruze, vendar je manj intenziven. Okus je lahko primeren za različne jedi.
 3. Hrustljava tekstura: Zaradi svoje majhnosti in mladosti ima mlada koruza hrustljavo teksturo. To jo naredi za priljubljeno sestavino v solatah, omakah in drugih jedeh, kjer se išče hrustljavost.
 4. Uporaba v kulinariki: Mlado koruzo lahko uporabimo na različne načine. Pogosto se konzervira in prodaja v pločevinkah ali kozarcih, vendar jo lahko tudi svežo dodamo solatam, wokom, omletam, mešanim jedem in drugim kulinaričnim stvaritvam.
 5. Dekorativna vrednost: Zaradi svoje prikupne velikosti in oblike se mlada koruza pogosto uporablja tudi v dekorativne namene pri serviranju jedi.

Mlada koruza se pobere, preden se koruzni storži popolnoma razvijejo in dozorijo. Ta zgodnja žetev omogoča, da se ohrani nežen okus in hrustljava tekstura. Zaradi svoje vsestranskosti in prijetnega okusa je mlada koruza cenjena sestavina v različnih kuhinjah po svetu.

Kaj vsebuje mlada koruza?

Mlada koruza je nizkokalorično živilo, bogato z nekaterimi hranilnimi snovmi. Ker se pobere pred polno zrelostjo, se lahko njena prehranska sestava nekoliko razlikuje od zrele koruze. Tu so nekatere hranilne snovi, ki jih vsebuje mlada koruza:

 1. Vitamini: Mlada koruza je vir nekaterih vitaminov, zlasti vitaminov skupine B, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo, rast in druge biološke funkcije.
 2. Minerali: Mlada koruza vsebuje nekatere minerale, vključno s kalijem, fosforjem in magnezijem. Kalij je pomemben za ravnotežje elektrolitov in delovanje srca, fosfor za zdravje kosti in magnezij za številne telesne procese.
 3. Vlaknine: Mlada koruza vsebuje vlaknine, ki so koristne za prebavo, regulacijo krvnega sladkorja in splošno zdravje črevesja.
 4. Antioksidanti: Kot vse vrste koruze, tudi mlada koruza vsebuje antioksidante, kot so karotenoidi, ki imajo potencial za zaščito celic pred oksidativnim stresom.
 5. Nizka vsebnost maščob in kalorij: Mlada koruza je relativno nizkokalorična hrana in vsebuje zelo malo maščob, kar jo lahko naredi primerno za tiste, ki želijo omejiti vnos kalorij.
 6. Sladkorji: Mlada koruza ima naravno prisotne sladkorje, ki ji dajejo nežno sladek okus.
 7. Beljakovine: Mlada koruza vsebuje tudi nekaj beljakovin, vendar je ta vsebnost običajno nižja kot pri drugih beljakovinskih virih.
 8. Voda: Kot večina zelenjave tudi mlada koruza vsebuje visok odstotek vode, kar je pomembno za hidracijo telesa.

Ker se mlada koruza pogosto uporablja kot dodatek k drugim jedem, njena hranilna vrednost morda ne bo ključni vir hranil za vašo prehrano, vendar pa vseeno prispeva nekatere vitamine, minerale in druge hranilne snovi, ki so koristne za zdravje.

Kuhana mlada koruza je nežna, sladka in popolna spremljevalka piknikov ali poletnih večerij na terasi. V naslednjem receptu vam predstavljamo osnovni način priprave mlade kuhanje koruze, ki bo ohranila vso njeno naravno sladkobo in aromo.

Sestavine za kuhano mlado koruzo

 • mlada koruza (količina po vaši želji)
 • voda
 • sol
 • maslo (po želji)
 • sveže mleti poper (po želji)

Postopek

1Koruzo očistimoiin z nje odstranimo vse lističe in nitke, ki se držijo zrn. Koruzo temeljito speremo pod tekočo vodo, da odstranimo morebitno umazanijo ali ostanke nitk.

2V večji lonec nalijemo dovolj vode, da bodo potopljeni vsi deli koruze. Dodamo veliko žlico soli (lahko prilagodite količino po svojem okusu) in pustimo, da voda zavre.

3Ko voda zavre, dodamo koruzo in jo kuhamo približno 10-15 minut. Čas kuhanja je odvisen od sorte koruze in njene svežosti. Če je koruza zelo mlada, je morda dovolj že 10 minut. S starostjo koruze se čas kuhanja lahko podaljša. Koruzo lahko preizkusite z nožem – ko je kuhano, bi zrno moralo biti mehko.

4Ko je koruza kuhana, jo odstranimo iz vode in postrežemo v skledi ali na krožniku.

5 Postrežemo jo lahko z maslom, soljo in sveže mletim poprom. Nekateri radi dodajo malo čilija v prahu ali mediteranske začimbe, ki prispevajo dodaten okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite