Če izberemo jagode, ki so zrele in dišeče, bo prav takšna tudi naša jagodna marmelada.
Sestavine
- 1 kg zrelih jagod
- 2 kisla jabolka
- sok 1/2 limone
- 10 datljev (po želji)
Postopek
1Jabolka narežemo, ne pa tudi olupimo, očistimo peščišča in ju v blenderju zmeljemo v gladek pire.
2Jagodam očistimo zelene dele in jih prav tako zmeljemo v gosto kašo.
3V večji lonec damo jagode, pire iz jabolk in limonin sok. Postavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju počakamo da marmelada zavre.
4Med kuhanjem z žlico pobiramo pene, saj bo marmelada tako lepša in lažje jo bomo konzervirali.
5Poskusimo jo, in če se nam zdi prekisla, dodamo datlje, ki smo jih prav tako zmleli v pire.
6Kuhamo jo toliko časa, da se nekoliko zgosti. Nekje pol ure bo zadostovalo. Če jagodni kaši dodamo želirno sredstvo agar-agar, kuhamo samo pet minut.
7Jagodno marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke. Bodite pazljivi, da so kozarčki polni in da v njih ne ostane zrak. Dobro jih zapremo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Uporabljamo majhne kozarčke, ker se odprta marmelada hitro pokvari, zaprta pa zdrži celo sezono.