Kis iz japonske nešplje

Znam svetuje

Kis iz japonske nešplje pripravljamo spomladi, ko se nešplje zmehčajo in začnejo mediti. Nešplje resda cvetijo jeseni, šele spomladi pa se razvijejo majhni, oranžni plodovi, ki so podobni marelicam. Njihovo meso je sočno ter kiselkasto sladkega okusa, v sredini pa so običajno dve ali tri velike pečke.

Kis iz japonske nešplje in njegov okus

Japonske nešplje, znane tudi pod imenom lokvat, imajo edinstven okus – sladko kisel, a hkrati tudi slan in osvežujoč. Opišemo ga lahko kot mešanico okusa marelice in manga.

Uporabimo ga za kisanje solat, pri tem pa ga lahko pomešamo z balzamičnim kisom, z njim pokapljamo tudi lososa ali piščanca.

Sestavine za kis iz japonske nešplje

  • 1 kg zelo zrelih japonskih nešpelj
  • 1 l prekuhane in ohlajene vode
  • 1/2 dcl surovega meda ali jabolčnega kisa
  • sterilizirani stekleni kozarci

Postopek

1Japonske nešplje razpolovimo in jim odstranimo semena. Semen ne zavržemo, saj lahko iz njih izdelamo liker.

2Z nešpljami napolnimo polovico steklene posode in jih zalijemo z vodo. Ker želimo pomagati nešpljam, da fermentirajo, vodi prej dodamo surov med ali jabolčni kis, ki bo postopek kisanja pospešil.

3Ko so nešplje v posodi, jih stisnite še z rokami, da res spustijo svoj sok ter prelijte z vodo, v kateri ste prej stopili med oziroma vanjo dali kis. Med boste najlažje stopili, če ga daste v še toplo prekuhano vodo. Posode, v kateri boste kisali nešplje, ne smete z vodo napolniti do vrha, zgolj do 3/4, saj bodo nešplje še zavrele in ne želite, da se kis prelije čez.

4Kozarec prekrijemo z gazo, ki jo utrdimo z elastiko in ga damo v topel, suh in temen prostor. Premešamo z leseno kuhalnico na vsaka dva dneva.

5Ko se začne sadje potapljati na dno kozarca, kar naj bi se zgodilo po 1 tednu, in začutite vonj po alkoholu, kis precedite. Fermentiranje kisa s tem še ni končano. Dajte ga nazaj v čisto in oprano steklenico, prekrijte z gazo in to znova utrdite z elastiko. Postavite jo nazaj v topel in temen prostor. Kis so bo delal še 3 do 4 tedne, saj se bo alkohol ob pomočji dobrih bakterij spremenil v kis.

6Če se povrhu naredijo bele obloge, je to normalno. Po 3 tednih poskusite kis in če se vam zdi dovolj kisel, je nared. Če ne, podaljšajte kisanje za še 1 teden.

7Ko ste zadovoljni, kis precedite in ga shranite v čiste steklenice ter dobro zaprite. Če se vam zdi prekisel, ga razredčite s prekuhano, ohlajeno vodo. Steklenice hranite v temnem prostoru. Če na površini čez čas znova opazite bele obloge, kis zgolj precedite.

Če te zanima …

… japonske nešplje (Eriobotrya japonica L.) prihajajo iz Kitajske, kjer rastejo v divjini. Kitajci so jih prinesli na Japonsko in tam jih gojijo že več kot tisoč let. Iz Kitajske so se po svileni cesti razširile do Bližnjega vzhoda in Sredozemlja.

Japonske nešplje imajo kar nekaj zdravilnih lastnosti. Vsebujejo vlaknine, vitamine A, C in B-kompleksa. So vir železa, kalcija, mangana, cinka, bakra. Japonske nešplje pomagajo nižati krvni pritisk, preprečujejo diabetes, dvigujejo imunski sistem, pomagajo pri prebavi.

Najpogosteje se jedo surove, lahko pa iz njih skuhamo tudi marmelado in žele, saj vsebujejo veliko pektina. Italijani iz koščic kuhajo žganje, imenovano nespolino. Če jih olupimo in razkoščičimo, so dobre v tartu oziroma piti.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite