Kakijeva marmelada z vaniljo

Znam svetuje

Kakijeva marmelada z vaniljo, okusna in aromatična, je kot ustvarjena za ljubitelje sladkih razvajanj. Mehkoba in sladkost kakijev, združena z nežnostjo vanilje, ustvarja popolno povezanost okusov. Ta marmelada je odlična spremljava k preprostim zajtrkom, pekovskim izdelkom ali kot sladek dodatek k siru.

Sestavine za kakijevo marmelado z vaniljo

  • 1 kg zrelih kakijev, olupljenih in narezanih na koščke
  • 400 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • sok ene limone

Postopek

1 Olupite kakije in jih narežite na manjše koščke. Če imate kakije s semeni, jih odstranite.

2 V večjem loncu združite narezane kakije, sladkor in sok limone. Počasi segrevajte na srednji temperaturi, da se sladkor stopi in se začnejo kakiji razpadati.

3Dodajte vaniljev ekstrakt v lonec z mešanico kakijev.

4 Kuhamo na srednji temperaturi, občasno mešamo. Ko se kakiji zmehčajo in marmelada začne dobivati želeno gostoto.

5 Naredite test gostote marmelade. Na hladen krožnik kanite majhno količino marmelade. Če se hitro strdi in tvori gubo, je marmelada pripravljena.

6 Vročo marmelado prelijte v čiste in sterilizirane kozarce. Poskrbite, da boste kozarce napolnili do vrha, zaprite s pokrovi in obrnite navzdol, da se ustvari vakuum.

7 Ko se marmelada ohladi, jo shranite v temnem in hladnem prostoru. Uporabljajte jo kot dodatek k vašim najljubšim jedem.

Uživajte v sladki kombinaciji zrelih kakijev in vanilje v tej okusni kakijevi marmeladi z vaniljo. Ta sladek namaz bo navdušil vaše brbončice!

Kakijevost in kakiji

Kakijevost je lastnost kakija, sadja, ki se pojavlja v dveh glavnih oblikah: trdi (adstringentni) in mehki (neadstringentni). Ta razlika je posledica vsebnosti taninov v sadju. Tanini so snovi, ki dajejo občutek adstringence ali trpkosti.

  1. Trdi kakiji (adstringentni):
    • Trdi kakiji vsebujejo višje ravni taninov, kar povzroča trpko ali adstringentno občutek v ustih, ko so surovi. Za uživanje jih je potrebno olupiti ali jim dovoliti, da dozorijo do mehkejše konsistence. Najbolj znani trdi sorti sta “Hachiya” in “Saijo”.
  2. Mehki kakiji (neadstringentni):
    • Mehki kakiji vsebujejo nižje ravni taninov in so prijetno sladki že, ko so še trdi. Najbolj znana sorta mehkega kakija je “Fuyu”. Ti kakiji so užitni v trdem stanju in imajo bolj hrustljavo teksturo, podobno jabolku.

Pomembno je, da upoštevate, kakšno sorto kakija imate, saj lahko uživanje trdega kakija v nedozorelem stanju povzroči neprijetno adstringenten občutek. Čeprav so trdi kakiji odlični za kuhanje in peko, jih je treba pred uporabo pravilno pripraviti, da odstranite trpkost.

Zorenje lahko vpliva tudi na zdravilnost kakija. Ko trdi kakiji dozorijo, postanejo mehki in manj adstringentni. Zato je priporočljivo počakati, da kakiji dozorijo in postanejo mehki, preden jih uživate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite