Marmelada iz japonskih nešpelj je tako enostavna za pripravo, kot nalašč za začetnike. Potrebujete samo japonske nešplje, svež limonin sok, sladkor in nekaj časa.
Razmerje med sadjem in sladkorjem je dve proti ena, potrebujemo še malo limoninega soka. Nič drugega ni dodano, saj samo sadje vsebuje veliko pektina.
Marmelada zahteva zrele sadeže
Ko pripravljamo marmelado, potrebujemo zrelo sadje. Če izberemo sadje, ki ni zrelo in ni dobrega okusa, niti naša marmelada ne bo dobra.
Ko nabiramo japonske nešplje, bodimo pozorni na temno rumeno, skoraj oranžno sadje. Če je sadež svetlo rumen z zelenkastim odtenkom, še ni zrel in bo grenak. Na drevesu naj ostane še nekaj dni, dokler ne dozori.
Plodovi rastejo na drevesu v grozdih. V istem grozdu so lahko tako zreli kot nezreli plodovi, zato si moramo na nabiranje vzeti nekaj časa.
Sestavine za marmelado iz japonskih nešpelj
- približno 1 kg japonskih nešpelj
- 500 g sladkorja
- sok 2 limon
Postopek
1Najprej steriliziramo kozarce in pokrove v vreli vodi.
2Medtem ko se kozarci sterilizirajo, začnemo lupiti japonske nešplje. Sadje prerežemo na pol in odstranimo velika semena v notranjosti. Lupljenje je neobvezno v tem receptu, vendar ima marmelada veliko bolj gladko teksturo, če to storimo.
3Olupljene sadeže prelijemo z malo limoninega soka, da ne porjavijo oziroma oksidirajo.
4V velikem loncu zmešamo sadje z limoninim sokom in sladkorjem.
5Mešanico segrevamo na srednje močnem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato zmanjšamo temperaturo na nizko in počasi kuhamo.
6Marmelado kuhamo 30-40 minut, dokler ne doseže želene gostote.
7 Med kuhanjem občasno odstranimo peno, ki se nabira na vrhu.
8Ali je marmelada dosegla želeno gostoto, preverimo s hladim krožnikom. Na krožnik damo žličko marmelade, počakamo nekaj sekund, če se marmelada strdi, je pripravljena.
9Vročo marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce, tesno zapremo pokrove in obrnemo kozarce na glavo, da se ustvari vakum. Počakamo, da se kozarci popolnoma ohladijo.
Nasvet
- Poskusimo dodati nekaj začimb, kot so cimet, ingver ali kardamom, da okus marmelade še bolj popestrimo.
- Namesto samo soka limone lahko dodamo tudi naribano lupinico, da bo marmelada dobila še bolj osvežujoč okus.
- Namesto belega sladkorja uporabimo rjavi sladkor za nekoliko bolj poln okus in barvo marmelade.
- Dodamo malo čilija ali mete za edinstven okus, ki nas bo presenetil.
- Če imamo radi vaniljevo aromo, poskusimo dodati svež vaniljev strok ali vaniljev ekstrakt.