Jabolčna marmelada s cimetom

Znam svetuje

Jabolčna marmelada s cimetom je prava poslastica, ki združuje sladkost sočnih jabolk s toplino in aromo cimeta. Zajtrku ali popoldanskemu prigrizku bo dodala pridih svežine in toplote.

Cimet je začimba, ki jo pridobivajo iz notranjosti lubja dreves vrste Cinnamomum. Poznan je po svoji topli, sladki in rahlo pikantni aromi, ki je nepogrešljiva v številnih kuhinjah po svetu. Tu je nekaj zanimivosti o cimetu.

Sestavine za jabolčno marmelado s cimetom

  • 1 kg jabolk, olupljenih, odstranjenih semen in nasekljanih
  • 400 g sladkorja (lahko prilagodite glede na sladkost jabolk)
  • 1 limona, sok in lupinica
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka (po želji)

Postopek

1 Olupite, odstranite semena in nasekljajte jabolka. Jabolčne koščke stresite v večji lonec.

2 Dodajte sladkor k nasekljanim jabolkom in dobro premešajte. Pustite stati nekaj časa, da jabolka spustijo sok.

3 Na zmernem ognju kuhajte jabolčno mešanico, občasno mešajte, dokler ne zavre.

4 Dodajte sok in lupinico limone v lonec. To bo marmeladi dodalo osvežujočo kislost.

5 Vmešajte mleti cimet v mešanico. Če želite, dodajte tudi muškatni orešček za dodaten okus.

6 Kuhajte marmelado na nizkem ognju, dokler ne doseže želene konsistence. Čas kuhanja se lahko razlikuje, vendar naj traja približno 30-40 minut.

7 Preverite konsistenco marmelade z žlico kapljic mešanice na ohlajen krožnik. Če se marmelada dobro strdi, je pripravljena.

8 Vročo marmelado vlijte v sterilizirane kozarce in jih dobro zaprite.

9 Pustite, da se marmelada popolnoma ohladi, nato jo shranite v temnem in hladnem prostoru.

Uživajte v okusih doma pripravljene jabolčne marmelade s cimetom na vašem kruhu, toastu ali kot dodatek k različnim jedem. Sladek tek!

Kitajski in šrilanški cimet

  • Kitajski cimet: Na trgu je večinoma kitajski cimet. Ima močnejšo aromo in je nekoliko bolj grenak.
  • Šrilanški cimet: Velja za pravi cimet in ima blažjo aromo ter velja za boljšo izbiro v kulinariki.

2. Zgodovina uporabe

Cimet ima bogato zgodovino uporabe in je bil v starih časih cenjen kot dragocena začimba. Uporabljal se je v Egipčanskih zakladnicah, v starodavni Kitajski in celo v Bibliji.

3. Zdravstvene koristi

Cimet vsebuje antioksidante in protivnetne spojine. Raziskave kažejo, da lahko pomaga v boju proti vnetjem in izboljša občutljivost na inzulin, kar je koristno za obvladovanje ravni sladkorja v krvi.

4. Uporaba v kulinariki

Cimet se pogosto uporablja pri pripravi sladic, peciv, pijač (npr. vroča čokolada), sadnih jedi, jogurtov, kaš in celo v nekaterih slanih jedeh.

5. Aromaterapija

Poleg uporabe v kulinariki se cimetovo eterično olje uporablja tudi v aromaterapiji zaradi svojega toplega in pomirjujočega vonja.

6. Začimba za napitke

Cimet pogosto najdemo v napitkih, kot so kava, čaj in vroča jabolčna ali hruškina jabolčna pijača, ki jim dodaja poseben, aromatičen okus.

7. Cimet v marmeladi

V receptu za jabolčno marmelado s cimetom igra cimet ključno vlogo, saj dodaja toplino in globino okusa, ki se odlično ujema s sladkostjo jabolk.

Cimet je torej več kot le začimba; je okusen dodatek različnim jedem in pijačam ter prinaša s seboj tudi številne potencialne zdravstvene koristi. Uživajte v tej aromatični začimbi v svoji kuhinji!

Sledite našemu preprostemu receptu in ustvarite kozarec dišeče jabolčne marmelade s cimetom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite